- Bungalovlarda konaklama (Duslu, wc, balkonlu asma katinda yatak odali) 75-80 TL
- Bungalov (Dussuz, tuvaletsiz) 50- 55 TL
- Kendi cadirinizla konaklama 25-30 TL
- Kampin cadirinda konaklama 30-35 TL
- Adres: Uzunyurt (Faralya) Koyu Kabak Mevkii No:43 Fethiye-Mugla
- Tel: 00 90 252 642 12 38 – 00 90 505 857 32 71
- Detayli Bilgi : www.sultancamp.com
Tarih sayfalari , Beldemizi Hititler doneminde ;” Kasura ” ,Iyonyalilar’da ;” Dioshieron ” ,Osmanlilar ‘ da ; ” Kesre ” ye tasirken , 1960′li yillarda simdiki adi ” OZDERE ” ile tanismistir .
M.O. 5000 yillarina uzanan Izmir Kentinin bir parcasi olan Ozdere , 28 ulusu bereketli topraklarinda bagrina basmistir Iklimi ve Dogasi ile “UygarliklarinBesigi ” olan Ege’nin sirin bir kiyi beldesidir.
Gunumuzde , 40 km.lik sahil seridi ile Ege’nin masmavi sulariyla kucaklasan Ozdere, 55 km.lik alan uzerinde kisin 15.000 , yazin 100.000 uzeri nufusu agirlar …
Izmir ili , Menderes Ilcesinin , Bakanlar Kurulunca onayli tek Turizm Beldesidir . Belde icerisinde kiyidan cesitli uzakliklardaki irili , ufakli otel , motel ,tatil koyu ve pansiyonlari , ev pansiyonculugu ile toplam yatak sayisi 9000′i asmaktadir. Turk Hava Kuvvetleri ve Merkez Bankasi Egitim Kamplarinin yatak sayilari toplami 3500 civarindadir .
Kalemlik Milli Parki ise essiz guzelligi ile kamping ve gunu birlik turizme hizmet vermektedir .
Turizm , Halkin en onemli gelir kaynagidir . Tarim(mandalina) , Hayvancilik , Balikcilik ise diger ugras alanlaridir.Ince kabugu ,cekirdeksiz ve mis kokulu dunyanin en iyi ” SATSUMA” mandalinasi,Dunya Ulkelerinin sofralarini susler .
Tarihi Oren Yerlerine yakinligi kadar , Adnan Menderes Hava Limani ve Selcuk_ Efes Hava limanina , Kusadasi ve Cesme Deniz Limanlarina yakinligi Ozdere’yi kara ve deniz yollari ile Dunyaya acilan bir pencere haline getirmistir.
Denizi ile , sahili , kumu ile , gunesi , ormani , havasi ile Ozdere yasanilasi gorulesi bir yerdir…
Gunumuz itibari ile toplam tesisin 100′e yaklasmis olmasi , 35 yillik surecte 10.000 yatak kapasitesini gecmesi Ozdere’yi onemli bir cazibe merkezi yapmistir. Yore,gercek bir doga cennetidir
YESILIN VE MAVININ HER TONUNU BURADA GORMEK VE YASAMAK MUMKUNDUR .
Gunesin essiz guzellikte batisini , renklerin cumbusunu , Ozdere aksamlarinda doyarak yasayabilirsiniz.
Doyumsuz bir tatil beldesidir Ozdere. Ister denizine asik olun , ister ormanina , isterseniz dantel gibi koylari iletertemiz , piril , piril denizine …Veya ister su alti avciligina ilgi duyun , ister kara avciligina . Ozdere size gore yaratilmistir . Her mevsim , her zevke uygundur .Ustelik , etrafindaki turistik ve tarihi yerlere ve Izmir’e cok yakindir.
Ozdere sinirlari icindeki koylar ve sahil kesiminin uzunlugu 40 km civaridir..
Sahilin kiyiya duz gitmemesi , girintili , cikintili bir cok koylar olusturmasi , sahil kesiminin ve kumunun cok kaliteli bir yapiya sahip olmasi , denizinin temizligi turistlerin ve tur operatorlerinin de dikkatini cektiginden korfezin karsi kiyisinda bulunan Kusadasi’na gelen yerli ve yabanci turistlerin buyuk bir bolumunun yat turlari ile Ozdere sahillerine gelmesine ve burada denize girmesine sebep olmaktadir …
Strabonun, Lebedosta her yil Dionysos serefine senlik ve yarismalar duzenlendiginden mahsetmesi; Dionysos artistlerinin bu kente kendi geleneklerinin yani sira bir canlilik getirdigini de Gostermektedir. Lebedosta bugune kadar kazi yapilmadigindan acikca gorulen kalintilar cok azdir.
Orf ve Adetler
Urkmez’de gelenek ve gorenekler caga ayak uydurularak degismisse de tamamen yok olmamistir. Dostluk, birlik, beraberlik ruhu olmemistir.Buda geleneklerin yasatilabilmesindeki en onemli unsurdur.Iyi gunde, kotu gunde hep beraber sevinilir,uzulunur, yapilmasi gerekenler elbirligi ile yapilir.Kisacasi ‘Dugun elle, harman yelle’ atasozu tamamen uygulanir .
Ege’ye ve Ege’liye ait gelenek ve gorenekler yorelere gore farkliliklar gosterse de temelde ayni motifler tasir.Kiz istemeler, kina geceleri, kina yikamalar, dugunler, sunnetler, olumler, resmi ve dini bayramlar kutlanirken, gecmise ait ozelliklerini hala korur.
Ornegin kiz istemeye ilk defa persembeyi cumaya baglayan gece gidilir. Ve uc defada istenir.Kiz istenilirken, oglan evinin ileri gelenlerinden birisi yere diz coker ve kiz babasinin karsisinda elleri dizlerinin ustunde bir vaziyette “Allah’in emri Peygamber’in kavliyle” diyerek soze baslar.
Yine ceyiz alinmaya da giderken de hep beraber konvoy halinde giderler.Evden once Kur’an cikartilir. En sonunda duvardan bir civi cikartilir, avludan bir tas parcasi alinir, ceyiz butun Urkmez’de dolastirildiktan sonra ilk defa eve Kur’an girer. Sonra duvara civi cakilir.”Civi durdukca gelin evinde dursun, mutlu olsun” diye.
Dugunden bir gece once kina gecesi yapilir.Geline kina yakilir agitlar soyleyerek gelin aglatilir.Sabaha kadar yapilan eglenceden sonra ertesi gunu kinasini yikamaya denize gidilir.Yolda gelin baglanir. Ve oglan evinden hediyeler istenir.Hem kiz evi hem oglan evi butun koyluye ogle yemegi verir.Bu yillardan beri degismeyen bir gelenektir. Bu ziyafetin bas yemegi de dovulmus bugday, tavuk eti ve tereyagindan meydana gelen keskektir. Bu yemek hemen hemen butun Ege de yapilir.
Butun yasam boyunca elbirlik, gulbirlik dusturu ile bu gelenek ve gorenekler buyukten kucuge aktarilir.
NASIL GELINIR ?
Beldemize ulasim, Izmir Uckuyular’dan ve Izmir Otogar’dan kalkan minibuslerle saglanmaktadir. Kis aylarinda 07:15 - 18:15 , yaz aylarinda 07:15 - 22:00 arasinda her saat ulasim imkani vardir. Sefer sikliklari ve arac kalkis saatleri ile ilgili sorulariniz icin asagidaki telefon numaralarini arayabilirsiniz.
Urkmez - Uckuyular hatti : 0 232 742 14 25 Gumuldur - Urkmez - Otogar hatti : 0 232 742 21 47
TELEFON - FAX
Telefon: (0232) - 742 10 43 Fax : (0232) - 742 28 60
Kalemlik Plaji Menderes ilcesi Ozdere Beldesi sahil bandinda 1987 yilinda 40 hektarlik bir alanda tesis edilmistir.Izmir’in en onemli rekreasyon alanlarindan biridir. Alanin en onemli ozelligi Seferihisar-Davutlar arasindaki yaklasik 100 km uzunlugundaki kiyi bandi uzerinde kiyida kalmis son orman alanidir. Ozel mikro klimasi ve toprak yapisi nedeniyle sahip oldugu agac dokusu bakimindan kendisini diger mescerelerden ayirmaktadir.Cok kaliteli kizilcam ve mese ormaniyla birlikte bitki ortusu acisindan zengin tur cesitliligine sahiptir.Yer yer kayaliklarla kapli, yer yer de kumsalla denizle bulusan sahili ziyaretcilere pek cok alternatifi bir arada sunmaktadir. Deniz manzarali modern bir restoran, bufe, soyunma kabinleri, duslar, otopark, WC, piknik uniteleri, elektrik, icme ve kullanma suyu vardir. Izmir sehirler arasi otobus terminalinden ve Uckuyular Terminalinden otobusle ulasmak mumkundur. Izmir’e 70 km mesafededir. Gunluk 2500 kisi/gun ziyaretci ve 500 adet/cadir kapasitelidir. Not: Kalemlik Plajina Girisler ucretlidir. Arac basi fiyat alinir. |
|
Denizpinari (Klaros) |
Ipekkum |
Denizalti Tatil Koyu
Kategori : 4 Yildiz
Telefon : 0232 798 91 91
Web : http://www.denizati-hv.com
Adres : Yesillik cad. No:8 35480 Gumuldur
Yali Otel
Kategori : Motel
Telefon : 0232 7426470
Web : yaliotelrestorantbar.com
Carpe Diem Claros Resort & Spa Hotel
Kategori : 4 Yildiz
Telefon : 0232 797 63 63
Web : http://www.carpediemclaroshotel.com
Adres : Otealan Mevkii
Club Hotel Grand Efe
Kategori : Otel
Telefon : 0232 797 58 03
Web : http://www.grandefe.com
Adres : Cumhuriyet Mah Goksen Sok No:25
Guclu Otel
Kategori : Otel
Telefon : 0232 793 24 57
Web : http://www.gucluotel.com
Adres : Buyukalan Mevkii Inonu Cad. No:16 Gumuldur
Club Cactus
Kategori : Otel
Telefon : 0232 793 46 01
Web : http://www.cactushotels.com
Adres : Deniz Caddesi No: 83 Gumuldur
Maxima Otel
Kategori : Otel
Telefon : 0232 797 66 90
Web : http://www.hotelmaxima.com
Adres : Kesre koyu Goztepe Mevkii
Angora Beach Resort
Kategori : Otel
Telefon : 0232 381 59 00
Web : http://www.angorabeachresort.com
Adres : Deniz Cad.No2 Doganbey
Meunes Pansiyon
Kategori : Pansiyon
Telefon : 0232 793 26 21
Web :
Gurbet Pansiyon
Kategori : Pansiyon
Telefon : 0232 793 12 82
Web :
Adre : Izmir Cd. No:83
Dute Pansiyon
Kategori : Pansiyon
Telefon : 0232 793 23 51
Web :
Adres : Gumussu Cd. No:26
Hotel Zurich
Kategori : Pansiyon
Telefon : 0232 797 57 11
Web :
Adres : Izmir Cad.No:27
Club Sultan
Kategori : Otel
Telefon : 0232 797 63 64
Web :
Adres : Goztepe Mevkii
Mert Sansa Otel
Kategori : Motel
Telefon : 02327426267
Web :
Türkiye’nin en güzel küçük otelleri
EN İYİ 10
1. Ada Otel - BODRUM
2. Manici Kasrı - ÇANAKKALE
3. Antik Belkıs Han - GAZİANTEP
4. Alaçatı Taş Otel - ÇEŞME
5. Golden Key Otel - GÖCEK
6. Zeytinbağı Oteli - BALIKESİR
7. Erdoba Evleri - MARDİN
8. Tahsin Bey Konağı - SAFRANBOLU
9. Museum Otel - NEVŞEHİR
10. Otel Queen Ada - BODRUM
ADA OTEL
Dünya çapında şöhretli
İşadamı Vedat Semiz tarafından 1997 yılında açıldı. Bodrum Türkbükü’de bulunuyor. Asırlık zeytin ağaçlarının gölgesinde, gözlerden uzak, sakin bir tatil arayanlar için birebir. Rezervasyon yaptırmak şart. Bir yıl önceden rezervasyon yaptıranlar var. Otelde 14 oda ve 33 yatak bulunuyor. 1 Nisan - 1 Kasım tarihleri arasında açık. İçinde Türk hamamı, sauna, internet odası, mini sinema odası ve masaj odası ile birisi özel olmak üzere iki havuz bulunuyor. Denize yaklaşık 400 metre uzaklıktaki otelin Türkbükü sahilinde kendisine ait özel bir iskelesi var. Kahvaltı dahil oda fiyatları 250 - 595 dolar arasında. Restoranda özellikle bonfile, buğulama balık çeşitleri ve tatlılar tercih ediliyor. Amerika’dan Avustralya’ya, Rusya’dan Brezilya’ya kadar ünlü sanatçıların, film yıldızlarının, siyasilerin ve sporcuların tercih ettiği bir yer. Tel: (0252) 377 59 15
MANİCİ KASRI
Romantik bir tatil için ideal
Altınoluk’a 10 km. mesafedeki Yeşilyurt Köyü’nde bulunuyor. Odalarda taş, ahşap ve ferforje kullanılmış. Şömine başında romantik bir tatil geçirebilirsiniz. Aşçısı İzzet Fentçi, bitki ağırlıklı özel yemekleri ile ünlü. Mutfakta kullanılan süt, peynir, bal ve zeytin Yeşilyurt ve çevre köylerden geliyor. Manici Kasrı, 2000 yılında Haluk, Tarık ve Diclehan Ulusoy tarafından açıldı. Butik otel, Edremit Körfezi’ne bakıyor. Kazdağı’nın bol oksijenli havasını soluyabileceğiniz ideal bir inziva mekanı. Dekorasyonda antikalara yer verilmiş. Şömine başındaki berjer koltuklar dikkat çekiyor. 3 suit, 7 duble odası var. Odaların tümü şömineli. Otel, denizden 5 km. uzakta. Kafe, restoran, bar ve özel plajı var. Rezervasyon şart. Yarım pansiyon kişi başı 115 milyon lira. Tel: (286) 752 17 31 (3 hat)
ANTİK BELKIS HAN
Gaziantep’in dar sokaklarında
Gaziantep’te geçen yıl hizmet vermeye başlayan hanın sahibi Mizyal Karabiber Nacaroğlu. Üç katlı handa 5 oda ve 9 yatak bulunuyor. Ağaçlar ve çiçeklerle donatılan geniş bahçede konuklara sabah kahvaltısı veriliyor. Kahvaltı dahil kişi başı konaklama 35 dolar. Bir hafta önceden rezervasyon yaptırmak gerekiyor. Tarihi bina 150 yaşında. Duvarlar Nacaroğlu’na ait tablolarla süslü. Ancak Antik Belkıs Han’a ulaşmak o kadar kolay değil. Eski Gaziantep’in dar sokaklarından geçmeniz gerekiyor. Tel: (0342) 221 12 28 - 231 10 84.
ALAÇATI TAŞ OTEL
Daha önce zeytinyağı deposuydu
Sahibi Zeynep Öziş. 100 yıllık Rum yapısı bina 2001 yılından bu yana butik otel olarak hizmet veriyor. Daha önce ilkokul, zeytinyağı deposu ve hayvan barınağı olarak kullanılmış. Sekiz odası, 16 yatağı var. Taş Otel, yılın 12 ayı açık. Yer bulmak çok güç, 2005 yazı için şimdiden rezervasyon yaptıranlar var. Havuzu ve kliması olan otelin en büyük özelliği orijinal doku ve yapısına dokunulmamış olması, abartıdan uzak durulması. Kahvaltı dışında yemek servisi yok. Akşamüstleri çay, kahve ve kek ikram ediliyor. İsteğe göre omlet ve tost hazırlanıyor. İki kişi için günlük konaklama ücreti 160 milyon lira. Ünlü müdavimleri var ama isim açıklamıyorlar. Denize üç kilometre mesafede. Köy manzarası var. Tel: (0232) 716 77 72.
GOLDEN KEY OTEL
Orman içinde, akarsu kenarında
Marmaris’e 35 km. uzaklıktaki Bördübet bölgesinde bulunuyor. Sahibi Şebnem Uyar. Çam ağaçlarının arasında, akarsu kenarında. Otelde havuz bulunuyor. Özel plajı karadan 1.5 km. mesafede, akarsudan tekneyle 7 dakikada varıyorsunuz. 22 süit villada 44 yatak var. 1 Mayıs-30 Ekim tarihleri arasında açık. Önceden rezervasyon yapılması gerekiyor. Odalar minik ama içinde air condition, uydu TV yayını, direkt telefon, mini bar var. Mutfağı gözlemesiyle ünlü, ayrıca bölgedeki koylardan tutulan balık ürünleri servis ediliyor. Tereyağı, yumurta, zeytin ve peynir Bördübet Köyü’nden geliyor. Kahvaltıda ev yapımı turunç ve portakal reçelleri servis ediliyor. Yarım pansiyon konaklama, kişi başı 80 Euro. Tel: (0252) 436 92 30
ZEYTİNBAĞI OTELİ
Yemek ve yoga kursu veriliyor
Kazdağı eteklerinde üç yıl önce açıldı. Sahipleri sinema oyuncusu Tuncel Kurtiz, eşi Menend Kurtiz ile kardeşi Erhan Şeker. 8 odası ile 12 ay hizmet veriyor. Mutfaktan Ayten Şeker sorumlu. Yöre otlarını kullanarak, bahçede yetişen sebzeler ve yörenin zeytinyağı ile nefis yemekler hazırlıyor. Kahvaltıya ‘uzun kahvaltı’ diyorlar. Yöresel peynirler, ev reçelleri, köy ekmekleri, soğanlı ve otlu pideler, bakır sahanda yumurtalar, zeytin çeşitleri ve otlar servis ediliyor. Yemek bahçede çimlerin üzerinde yeniyor. Mekanın şöminesi de var. Dileyen Tuncel Kurtiz ile yürüyüşlere katılıp, mitolojik öyküler dinleyebilir. Otelde yemek ve yoga kursu da veriliyor. Yarım pansiyon 2 kişi 175 milyon lira. Rezervasyon şart. Denize uzaklığı 2 kilometre. Tel: (0266) 387 37 61-62
ERDOBA EVLERİ
Orijinal Mardin evlerinde kalın
Mardin’deki otelin sahipleri Sümer ve Gözü Aileleri. 20 Nisan 2002’de hizmete girdi. Kentsel SİT alanı içindeki iki tescilli evden oluşuyor. 29 oda ve 65 yatak kapasiteli. Yazın yer bulmak zor olduğundan rezervasyon yaptırmak şart. Kahvaltı dahil kişi başı konaklama fiyatı 60 milyon lira. Televizyonda yayınlanan Berivan adlı dizinin ekibi burada kalıyor. Restoranında tüm mahalli yemekleri tadabilirsiniz. Mezopotamya Ovası ve kale manzarasına sahip. Yapı 1878 yılında inşa edilmiş ve bir mahzeni var. Girişte bir şark köşesi bulunuyor. Bir de Türk hamamı var içinde. Otel, yılın 12 ayı hizmet veriyor. Ziyaretçileri arasında Murathan Mungan, Gülben Ergen, Halit Kıvanç bulunuyor. Tel: (482) 212 76 77
TAHSİN BEY KONAĞI
Fransız ve Japonların tercihi
Sahipleri Savaş Halvaşi ve Zerrin Öztekin. 1994 yılında hizmete giren otelde 7 oda ve 19 yatak bulunuyor. 150 yıllık bir Safranbolu konağı. Hafta sonları ve bayramlarda yer bulmak biraz zor. Rezervasyon için 2 ya da 3 hafta önceden aramak gerekebilir. Oda kahvaltı kişi başı 40-65 milyon lira arasında değişiyor. Ünlü müdavimleri arasında Sezen Aksu, Tayfun Talipoğlu, Toprak Sergen, Coşkun Aral, Ahmet Utlu ve Nejat Uygur bulunuyor. En önemli özelliği orijinal yapının hiç bozulmadan otele dönüştürülmesi. Safranbolu tarihi merkezde bulunan otel panoramik manzaraya sahip. Güzel bir bahçesi var. Daha çok Fransız, Japon ve Amerikalı turistler tarafından tercih ediliyor. Yılın 12 ayı açık. Tel : (0370) 712 60 62
MUSEUM OTEL
Müze gibi otel
Kapadokya bölgesinde, ilk çağın mistik havasını teneffüs etmek isteyen yerli ve yabancı turistler için dizayn edildi. Uçhisar’da bir mağarada bulunuyor. İşletmecisi tarihi eser koleksiyoncusu Ömer Tosun. Otel, isminden de anlaşılacağı gibi bir müze görünümünde. Nevşehir Müzesi’ne kayıtlı olan çok sayıda antikayı barındırıyor içinde. Museum Otel’deki 20 odanın her birinin farklı isimleri var. Her ay resim, fotoğraf, heykel sanatçıları misafir ediliyor. Bu sanatçıların eserlerini sergilemeleri için bir de sanat galerisi oluşturulmuş. Bir de şarap mahzeni bulunan otelde özellikle Türkiye’yi ziyaret eden üst düzey bürokrat ve devlet adamları misafir ediliyor. Gecelik konaklama fiyatı 80-450 dolar arasında değişiyor. Her odasında jakuzi sistemi var. Tel: (0384) 219 22 20.
OTEL QUEEN ADA
Sessiz bir tatil arayanlar için
Bodrum Torba sahilinde 6 yıl önce hizmete girdi. Sahibi Umut Ülkümen. Denize sıfır konumda. İnşasında yöreye özgü kayrak taşları kullanılmış. 1 Nisan - 31 Ekim tarihleri arasında açık. Yılbaşı, bayram ve özel günlerde de kapılarını açıyorlar. Sahilde ahşap iskelesi, güneşlenme alanları, yüzme havuzu, fitness center’ı, restoran ve barı bulunan butik otelin 22 odası ve 50 yatak kapasitesi bulunuyor. Özellikle yörenin zeytin, peynir, bal, yumurta ve diğer ürünleri ile zenginleştirilen kahvaltısı ve günlük deniz ürünleriyle iddialı. Sessiz ve sakin bir ortamda tatil geçirmek isteyenler için ideal. Önceden rezervasyon yapılmazsa yer bulmak hemen hemen imkansız. Kahvaltı dahil oda fiyatları 120 - 270 dolar arasında değişiyor. Tel: (0252) 367 15 98
KAT HIZMETLERI
1. KAT HIZMETLERI BOLUMU (Housekeeping)
Kat Hizmetleri Bolumu (Housekeeping), isletmenin temizligi, duzeni ve bakimi ile ilgili islerin tumunu yapan bolumdur. Kat Hizmetleri Bolumu ya da departmani otelcilik dilinde Housekeeping olarak gecmektedir. Bir konaklama isletmesinde Kat Hizmetleri Bolumu konuk odalarinin, koridorlarin, genel alanlarin temizligini, muhafazasini, bakimini yapar, otele ve konuga ait camasirlarin temizligini, muhafazasini ve otelin dekorasyon islerini yurutur. Isletmeye ilk kez gelen bir konuk; giriste pis bir zeminle karsilasir ya da lekeli bir koltukta oturursa, bu isleteme hakkinda olumsuz izlenimlere sahip olabilir, belki de isletmeyi terk eder.
Konuklarin bir isletmeyi tercih etmelerinin birinci nedeni, otelin temiz ve tertipli olmasidir. Otel isletmelerinde kat hizmetleri departmani tarafindan karsilanan temizlik islevinin ayni zamanda hijyen kosullarina uygun olarak yerine getirilmesine ozen gostermek gerekmektedir. Hijyen, yapilan isin saglik kosullarina uygunlugunu ifade eder. Kat hizmetleri departmaninda hijyen konusu uc baslik altinda toplanabilir:
- Kisisel hijyen,
- su hijyeni ve
- konaklama uniteleri hijyeni.
*Kisisel hijyen, personelin saglik kurallarina uymasini,
*Su hijyeni, temizlik amaciyla kullanilan suyun saglik kosullarina uygunlugunu, *Konaklama uniteleri hijyeni ise, odalar ve genel alanlardaki temizlik ve duzenlemelerde musteri sagligina dikkat edilmesini saglar. Bu uc alanda saglanan hijyen, kat hizmetleri departmaninda uretilen hizmetin saglik ve temizlik kosullarina uygun olarak yerine getirilmesine yardimci olur .[1]
Konuk, guvenli ve sessiz bir ortamda evindeki rahatligi, ilgiyi ister. Yaptigi harcamalarin karsiliginda aldigi hizmetin kusursuz olmasini ister. Bu nedenle kat hizmetleri calisanlari, konuklarin beklentilerini iyi bilmelidir. Konugun isletme hakkinda olumlu-olumsuz izlenimlerini olusturan kat hizmetleri personeli bir butundur. Kat hizmetleri calisanlari, bu bolumun konaklama isletmesindeki yeri ve onemini bilmeli, calisanlar ona gore duzenlenmelidir.
1.1. KATLARIN GORUNUMU
Cansiz Gorunum:
Otelin bunyesindeki her bolumun kendine gore onemli yukumlulukleri vardir. Musteri zamaninin buyuk bolumunu bu bolumde gecirir, ilk otele girisinde on buronun sicak ilgisi ile karsilasir. On buro ile odasi arasindaki boslukta koridor, merdiven ya da asansorde ayaginin altindaki temiz, yumusak, duzgun konmus hali, piril piril bir marley ya da parke, yeni cilalanmis mermer ya da mozaik bir merdiven, yapilan temizlige isik t utan aplik, isikli emniyet ikaz lambalari dikkatini ceker. Bunlar katlarin “Cansiz Gorunum”unu meydana getirir.
Canli Gorunum:
Musterinin on buro ile odasi arasindaki boslukta rastladigi guler yuzlu ve temiz gorunumu ile musteriye icten ilgi gosteren personel, ilk anda olumlu puan toplayacaktir. Musterinin otelde kaldigi surece karsilasacagi istenmeyen kucuk aksakliklar, musteri tarafindan ilk anda kendisine birakilan iyi izlenim nedeniyle hos goruyle karsilanacaktir. Musteri tarafindan personele yapilacak uyarilarin ses tonu bile degisik olacaktir. Musteriyi bu davranisa surukleyen kuvvet, katlarin “Canli Gorunum”den kaynaklanmaktadir.
1.2. KAT HIZMETLERI BOLUMUNUN KURULUSU[2]
Otelin duzenle ve verimli calisabilmesi icin, onemli gorevleri olan personel grubuna ihtiyac vardir. Bu personel grubu, kat bolumunun beyni durumundadir. Bolumu ayakta tutmak ve yonetmek icin ekip calismasi, ekibin birlik icinde koordineli calisma yapmasi, otel yonetiminde onemli yer tutar. Otelin buyuk, orta veya kucuk olusuna gore asagidaki semalarda ornek olarak gosterilen personel sayisi azalir veya cogalir.
BUYUK OTEL
- Oda Gorevlileri - Personel Gorevlisi - Ambar -Camasirhane Sef
(Kadin - Erkek) - Gundelik Temizlikci Memuru -Camasir Yikayici
-Kat Garsonu - Cam Silicileri -Utuculer
- Duvar Silicileri -Terziler
- Meydancilar
1.3. KAT HIZMETLERI BOLUMUNUN KONAKLAMA ISLETMESINE KATKILARI
Gelir Artisina Katkisi:
Gelir artisi, mevcut gelirin fazlalastirilmasidir. Konuklar, her zaman temiz ve guvenli konaklama yeri ararlar. Aradiklarini bulan ve sunulan hizmetten memnun kalanlar, isletmenin devamli misafiri olacaklari gibi, cevrelerine de olumlu elestiriler yaparak konuklarin bu isletmeye gelmelerini saglayacaklardir. Bu durum isletmenin gelirinin artmasina neden olur.
Israfin Onlenmesine Katkisi:
Kat hizmetleri bolumunun varligi ve iyi sekilde calismasi, elektrik, su ve temizlik malzemeleri gerektirdigi gibi kullanilmasi israfi onler, isletmenin kârini artirir.
Butceye katkisi:
Butce, isletmenin bir yillik gereksinmelerini karsilamak icin ayrilan paradir. Isletme butcesi icinde en genis pay, Kat hizmetleri Bolumunundur. Halidan perdeye, temizlik maddelerinden araclarina kadar pek cok seyin bakim ve kullanimindan kat hizmetleri calisanlari sorumludur. Bakim ve kullanimin gerektigi gibi yapilmasi halinde butceden bu isler icin ayrilan para azalacaktir. Uygun temizlik malzemesi hem temizlikte istenilen standardi saglayacak, hem de yapilan harcama bosa gitmeyecektir.
1.4. KAT HIZMETLERI BOLUMUNUN GOREV ALANLARI
ODALAR
BOLUMU
GENEL ALANLAR
BOLUMU
CAMASIRHANE
BOLUMU
Konuk Odalari
1.5. KAT HIZMETLERINDE CALISAN PERSONELIN
OZELLIKLERI VE GOREVLERI
1. Genel Kat Yoneticisi (Gouvernonte-Neod Housekeeper) Ozellikleri:
- Orta yasli, seckin guler yuzlu olmali ve tercihen kadin olmali,
- Faal, enerjik ve ciddi olmali,
- Belli basli yabanci dilleri konusabilmeli, her milletten cesitli insanlarin aliskanliklari ve adetleri konusunda derin ve ayrintili bilgiye sahip olmalidir.
- GOREVLERI:
- Otelin kat hizmetlerini duzenler ve bu servislerin calismalarina nezaret eder.
- Butun otelin, ozellikle musterilere ait odalarin temizligi ve duzeni ona baglidir.
- Otelin temizliginin mukemmel olmasi kadar, mobleler, halilar, tesisler, boya ve badana isleriyle de ilgilenir.
- Esyalari, cicekleri mukemmel bir zevkle yerlestirerek odalarin genel gorunumunu duzenler.
- Kendisine bagli personel, kat yoneticisinin emirlerini ozenle yerine getirmeli, isler gizlilik ve nezaket havasi icinde yapilmalidir.
- Otelin bakimi ve onarimi ile ilgili islerle gorevli isciler kat yoneticisine baglidir, bu suretle tesisin iyi sekilde calismasi ve odalarin estetik guzelligi saglanabilmektedir.
- Musterileri tatmin etmek icin musterilerin ozel arzularini otel muduriyetine bildirir.
- Odalarda musteriler tarafindan unutulan esyayi otel mudurlugune teslim eder.
- Kendisine bagli personelin calisma seklini ve haftalik izin durumlarini duzenler.
2. Kat Yoneticisi Yrd.si(GouvernanteAsistantHousekeeper) Gorevleri:
- Genel Kat yoneticisinin verdigi emirlerin yerine getirilmesine nezaret eder. Genel kat yoneticisinin bulunmadigi zamanlarda onun gorevini gorur, sorumlulugunu ustlenir.
- Kat personelinin disiplinini saglamak, calisma saatlerine uyulmasini saglamak gibi ozel gorevlerde gorebilir.
3. Kat Sefi (Floor Supervisor):
- Oda gorevlilerini denetleyen kisidir.
- Kat hizmetleri yonetici yardimcisina karsi sorumludur.
- GOREVLERI.
- Sorumlu oldugu alanlardaki konuk odalarinin hazirlanmasini saglar, kontrol eder.
- Yapilan ve yapilacak olan islerle ilgili kat sefi raporu duzenler.
- Bazi ozel odalarin hazirlanmasina refakat eder.
- Kat ofislerinin duzenli ve temiz olmasini saglar.
- Kat ofislerinde eksilen malzemeleri tespit ederek, kat hizmetleri yonetici yardimcisina bildirir.
- Sorumlu oldugu alanlardaki koridorlarin ve oturma alanlarinin temizlenmesini denetler.
- On burodan gelen bilgiler dogrultusunda oda gorevlilerini yonlendirir, kontrolu saglar.
- Oda gorevlilerinin hijyen kurallarina uygun, disiplinli calismalarini saglar.
- Temizlik arac-gereclerinin dogru ve yeter miktarda kullanilmasini denetler.
- Is devir defterlerini doldurur.
- Kayip ve bulunmus esyalari rapor eder.
4. Genel Alanlar Sefi:
- Genel alanlarin temizlenmesini, duzenlenmesini ve bakimini denetleyen kisidir.
- GOREVLERI:
- Konuklarin kullanimina acik, salon, restoran, bar vb. alanlarin gunluk ve periyodik temizligini duzenler.
- Personelin kullanimina acik soyunma odasi, banyo, tuvaletlerin gunluk ve periyodik temizligini duzenler.
- Genel alanlardaki arizalari, bakim ve onarimlari teknik servise bildirir, yapilmasini denetler.
- Sorumlulugu altindaki gorevlilerin ozluk haklari ile ilgili gorus ve dusuncelerini amirine bildirir.
- Yapilan islerle ilgili amirine rapor verir.
- Arac – gerec ve malzemeleri temin eder.
- Ofislerin arac – gerec ve malzemelerinin temizligini, duzenlenmesini ve muhafazasini duzenler.
- Sorumlulugu altindaki personelin hijyen kurallarina uygun calismalarini denetler.
- Amirinden aldigi talimatlari yerine getirir.
5. Kadin Oda Hizmetcisi:
- Kendine tevdi edilen odalari temizler ve duzenler.
- Aldigi talimatlara gore yatak vb. takimlarini degistirir, banyoyu, lavabolari temizler, moblelerin tozlarini alir ve gerekli isleri yapar.
- Sorumlu oldugu alandaki arizalari amirine bildirir.
- Unutulan esyalari amirine teslim eder.
- Arac – gerec ve malzemeleri kullanma talimatina uygun kullanir.
- Arac – gerec ve malzemeleri kullandiktan sonra kurallara uygun temizler, korur ve bakim ihtiyaclarini amirine bildirir.
- Oda durumunu gosteren oda gorevlisi raporunu duzenler.
- Gerektiginde konuk cocuklariyla ilgilenir.
6. Erkek Oda Gorevlisi:
- Parkelerin, pencerelerin temizlenmesi, halilarin silinip fircalanmasi, avize ve lambalarin temizlenmesi.
- Musterilerin ayakkabilarinin boyatilmasi.
- Musterinin otelden ayrilisinda valizlerini asagiya indirilmesi.
- Gerekirse moblelerin yerlerinin degistirilmesi, amirin bildirdigi oda degisiminin yapilmasindan sorumludur.
- Konuk camasirlarini, havlu, yatak takimlarini, temizlik ve oda bakimi icin camasirhaneye teslim eder ve teslim alir.
- Oda durumunu gosteren oda gorevlisi raporunu duzenler.
Meydanci (Houseman):
Genel alanlari temizleyen kisidir. Lobi, restoran, tuvalek vb. yerlerin gunluk ve periyodik temizligini yapar. Elektrik supurgesi, yer bakim makinasi, hali yikama makinasi kullanir. Amirin verecegi gorevleri yapar.
KAT HIZMETLERI PERSONELININ OZELLIKLERI:
- Temizlik ve Tertiplilik: Konuklar, hizmet veren personelin uniformasina, kisisel temizligine dikkat ederler. Kisisel temizligi ve tertipliligi ile yaptigi is arasinda bag kurarlar. Temiz ve tertipli insanin yaptigi isin iyi olacagini dusunurler.
- Guvenilirlik.
- Saglikli ve duzgun fizige sahip olmak.
- Meslegi sevme, mesleki beceri, gorgu ve konusma kurallarini bilme, iyi iliskiler kurabilme.
- Sorumluluk sahibi olma(Isletmeye, konuklara, is arkadaslarina karsi).
1.6. KAT HIZMETLERININ DIGER BOLUMLERLE ILISKISI
Kat hizmetlerinin bolum islerini yurutebilmesi icin gerek bolum icinde, gerekse bolumler arasi bilgi alisverisinde bulunmasi zorunludur. Bu amacla kullanilan formlar, bilgi alisverisinde bulunulan bolumlerle ilgili bilgiler asagidaki bolumlerde verilmektedir:
Yonetim ve Kat Hizmetleri Departmani:
Kat hizmetleri departmani yoneticisinin genel yonetim birimine karsi sorumluluklari vardir. Bu sorumluluklarin yerine getirilmesi sirasinda yukaridan asagiya “emir verme”, asagidan yukariya rapor verme” seklinde olusan iliskiler soz konusudur.
Buyuk otel isletmelerinde kat hizmetleri bolumunun sunacagi bu raporlar personel birimine verilmekte, personel bolumu araciligiyla yonetime gonderilmektedir. Yonetim veya bazi otellerde personel bolumune sunulan raporlar soyle siralanabilir:
Bolum gorev cizelgeleri veya ise devam cizelgesi hazirlayarak personelin ise geldigi, izinli oldugu gunler hakkinda yonetime ayrintili raporlar vermek,
Yillik veya sezonluk genel otel bakimi (boya, badana, halilarin degisimi, mobilyalarin bakimi vb.) ile ilgili konularda yonetime rapor vermek.
Isgucu ve malzeme konularinda ekonomik yontemler gelistirmek soz konusu ise bunlari yonetime bildirmek.
Bolumun ihtiyaci olan personelin ise alinmasi, isten cikarilmasi, terfi ettirilmesi konularinda yonetimi bilgilendirmek.
Onburo ve Kat Hizmetleri Departmani:
Katlar bolumunun en fazla bilgi alisverisinde bulundugu bolum, onburodur. Katlar bolumu bu iliskiyle, malin satisa hazirlandigi yer olarak; onburo ise hazirlanan malin satisini yapan yer olarak onemli bir fonksiyonu yerine getirirler. Onburo ile katlar arasindaki bilgi alisverisi manuel, yari manuel ve bilgisayar sistemi olmak uzere uc sekilde yurutulur. Onburo ile katlar bolumu arasindaki iliskilerin duzenlenmesinde su raporlar kullanilir.
Ø Grup memorandumlari,
Ø Housekeeper raporlari,
Ø Check out, check in listeleri,
Ø V.IU.P. formlari,
Ø Oda degisim formlari,
Ø Kayip esya formlari,
Ø Ilave yatak formlari,
Ø Ariza emirleri.
Camasirhane ve Kat Hizmetleri Departmani:
Otellerde musteri, personel ve otel camasirinin yikanmasi, tekrar katlar bolumune teslimi sirasinda bir bilgi alisverisi dogar. Hazirlanan formlar ve uzerindeki bilgilerle, otel camasirlarinin ve musteri camasirlarinin sayisal kontrolu yapilir.
Bu formlar, musteri camasirlarinin yikama fiyatlari ve dogru odalara teslimi de hatasiz olarak yapilir. Otel camasirlarinin camasirhaneye tesliminde “Oda Camasir Formu” kullanilir. Musteri camasirlarinin tesliminde ise “Musteri Camasir Formu” kullanilmaktadir.
Yiyecek – Icecek ve Kat Hizmetleri Departmani:
Bu bolum ile katlar arasindaki iliskiler oda servisinden boslarin alinmasi ve gonderilen “ziyafet emirlerine” gore salonlarin ve restoran keten takimlarinin hazirlanmasi sekline gore gelisir. Bu iki bolum arasindaki bilgi alisverisi cok azdir.
Teknik Servis ve Kat hizmetleri Departmani:
Katlar bolumundeki cesitli teknik arizalarin gonderilmesi amaciyla ve tasarruf onlemleri gibi ekstra amaclarla odalar ve teknik bolum arasinda isbirligini saglamak icin bilgi alisverisi saglanir. Ariza formu veya tamirat formlarina islenen bilgiler, yapilan ve yapilacak arizanin takibini saglar.
Muhasebe ve Kat Hizmetleri Departmani:
Muhasebe ve katlar arasinda kullanilan “Personel Devam Cizelgeleri” ile “Housekeeper Raporlari”, onburo ve katlar arasinda ortaya cikan uyusmazliklarin giderilmesi amaciyla kullanilan l”Mutabakat raporlari” ile yogun bir bilgi akimi gerceklestirilir.
Satin alma ve Kat Hizmetleri Departmani:
Katalar bolumunun yaptigi aylik envanterlerle belirledigi veya acil durumlarda ortaya cikan malzeme alimlarini saglamak icin bu iki bolum arasinda bilgi alisverisine gerek vardir. “Siparis Formlari” denilen basili evraklarin hazirlanmasi ve satin alma bolumune verilmesi ile malzemenin istenen zaman, kalite ve standartlarda satin alinmasi saglanir. Bazi otellerde merkezi satin alma politikasinin benimsenmesi durumunda,. Bolumler siparislerini satin almaya degil, bunun bir alt bolumu olarak calisan depoya yapmak durumundadirlar. Bu sistemde ise katlar bolumu “Ambar Talep Formlari” ile depoya basvurur. Depo siparis fisi hazirlayarak mallarin depoya teslimini saglar. Burada satin alma ile ilgili islemler icin iliski depoyla surdurulur.
Kat Ofisleri ve Kat Hizmetleri Departmani:
Katlar bolumunde calisan kat hizmetleri personeli ile bu bolum arasindaki iliski, kat ofisleri ve kat hizmetleri iliskisi olarak adlandirilir. Bu iliski ile katlar bolumu yoneticisi kat gorevlilerinin yapacaklari odalarla ilgili bilgileri verir ve belli bir sure sonra kat gorevlilerinden gelen “Maid Raporlari” ile onlarin yaptiklari oda sayisi, harcanan sure, arizali, mesgul, okey, sleep out, ilave yatakli oda gibi benzeri bilgileri alir. Bu sayede; calisanlarin belli bir surede ne tur isler yaptigi belirlenir ve calismalari degerlendirilir.
1.6.1. Kat Hizmetlerinin Diger Bolumlerle Arasinda Kullanilan Raporlar:
Katlardaki bilgi akisi, bu amacla olusturulan raporlardan, bu raporlarin islenmesinden ve raporlar icin gerekli bilgilerin (verilerin) toplanmasindan olusan bir surectir. Bu surec icinde kullanilan raporlar sunlardir:
Housekeeper Raporu:
Housekeeper Raporu, odanin o gunku durumunun kaydedildigi housekeeper tarafindan hazirlanan rapordur. Bu rapor, onburonun sabah 08.00’de katlar bolumune Checkout Listesi veya Satilan Oda Listesini gostermesiyle baslar. Bu gelen bilgiler (check out listesiyle) housekeeper tarafindan kat gorevlilerine dagitilir. Kat gorevlileri otelde listede yazili odalarin temizligi ve sorumlu olduklari kattaki odalarin denetimini yaparlar. Temizlik ve kontrol islemi bittikten sonra maidler(kat gorevlileri) bir maid raporu hazirlayarak sorumlu olduklari odalarin durumlarini belli semboller kullanarak isaretlerler. Daha sonra bu rapor housekeeper’e (genel kat yoneticisine) getirilir. Housekeeper odalarin durumlarini ve kisi sayisini bu raporlari esas alarak kontrol eder ve housekeeper raporuna isler. Hazirlanan bu raporda uc nusha kullanilir. Birinci nusha onburoya, ikinci nusha muhasebeye ve ucuncu nusha katlar sefinin dosyasina konularak saklanir. Bu raporda satilan oda sayisi, satilan oda numarasi, odanin bos, dolu, arizali, bagajli, bagajsiz, mesgul olma durumu ve yatilmamis oldugu belirtilir. Housekeeper raporu bir gunde iki kere hazirlanir. Birincisi, sabah 11.00’de hazirlanir ve bu sayida kisi adedi belirtilir. Ikincisi saat 16.00’da hazirlanir ve bu sayida kisi adedi belirtilmez, dolayisiyla muhasebeye bir kopya gonderilmeden iki nusha olarak duzenlenir.
Housekeeper raporunda ve kat gorevlisi (maid) raporunda kullanilan semboller asagida gosterilmistir:
V - Vacant (Satilmamis bos oda)
VC/OK- Vacant Clean ya da Okey (Satilmis, temizlenmis oda)
OOO - Out Of Order (Arizali oda)
O - Occupied (Bagajli mesgul oda)
WL - Without Luggage (Mesgul bagajsiz oda)
V.I.P. - Very Impartant Person (Onemli Musteri Odasi)
C - Complemantry (Otel personeli, ucretsiz konaklayan musteri odasi)
C.O. - Check Out (Kullanilmis, temizlenmemis oda)
C.I. - Check In (Yeni giris yapan musteri)
S.O. - Sleep Out (Bagajli oda fakat musteri yatmadi)
Ariza Formu:
Katlar bolumu tarafindan hazirlanan diger bir rapor da ariza emri veya tamirat formudur. Katlar bolumu odalar ve genel alanlara ait olan ariza yerlerini de belirterek bu raporlara isler. Rapor, teknik servise gonderilir. Ariza giderildikten sonra teknik servisten tekrar onaylanarak housekeeping bolumune doner.
Okey Raporu:
Housekeeper raporu hazirlanmadan once odalarla ilgili bilgiler “Okey Raporu” denilen ara raporlarla verilir. Bu rapor, resepsiyondan gelen “Check Out Raporu” ndaki bilgiler uzerinde onburo ve odalar arasindaki iliskiler isaretlenerek yapilacagi gibi, “Okey Raporu” tanzim edilerek hazir odalarin resepsiyona bildirilmesi seklinde de yurutulmektedir.
Ambar Talep Formlari:
Katlar bolumunde kullanilan malzemelerin depodan alinmasinda kullanilan ve katlar bolumunce hazirlanan bir rapordur. Bu raporu katlara sefi hazirlar ve imzalar. Buradaki bilgilerle depo gorevlisi ilgili bolume mal cikisini yapar.
Siparis Formlari:
Katlar bolumunce hazirlanan ve bu bolumun ihtiyaci olan malzemelerin satin alinmasi amaciyla kullanilan bir rapordur. Bu rapordaki bilgilere gore satin alma bolumu ihtiyac gosterilen malzemeleri satin alir. Merkezi satin alma sistemi uygulayan bu form depo memuru tarafindan hazirlanir.
Personel Ise Devam Cizelgesi:
Katlar bolumu, haftalik olarak bu bilgileri personelin ise devam durumuna gore hazirlar. Bir hafta sonunda bu formlar, varsa personel bolumune, personel bolumu yoksa yonetim bolumune (ilgili mudur yardimcisina) gonderilir. Personelin ise devami, gelmedigi gunler, gunluk ve haftalik personel calisma saati bu bilgilerde bulunur. Ayrica bolumun is gucu verimliliginin hesaplanmasinda da bu tablolardan yararlanilir.
Kayip ve Bulunmus Esya Formu:
Katlar bolumu musteriden kalan esyalarin depolanmasindan once cikacak karisikliklari onlemek amaciyla esyalarin kaydedildigi bir form hazirlar. Bu formlardaki bilgilerle musteriye unutulan esya daha sonraki bir tarihte talebi uzerine musteriye geri verilecektir.
Maid Raporlari:
Kat ofisinden sorumlu, odalarin temizligini yapan kat gorevlilerinin hazirlayip katlar sefine sunduklari raporlaradir. Bu raporlar katlar bolumune bagli kat ofislerince hazirlandigi icin, bu bolumun ic raporunu olusturmaktadir. Maid Raporlari, odanin durumunu bildirmek icin kullanilir.
Otel Camasir Formu:
Otelde kullanilan yatak carsafi, yastik kilifi, ortu, yatak miflonu, masa ortusu, masa kapagi vb. malzemenin camasirhaneye devri sirasinda kullanilan raporlardir. Otel isletmelerinde camasirhane bolumunun bir sorumlu tarafindan yonetilmesi saglansa da bu sorumlu genel kat yoneticisine bagli oldugundan Otel Camasir Formu katlar bolumumun ic raporu olarak kabul edilmektedir. Bu formlara kat ofisinde gorevli kisi tarafindan doldurulur. Malzemelerin camasirhaneye teslimi ve camasirhaneden teslim alinmasi islemlerinin saglikli bir sekilde gerceklesmesini saglar. Otel camasirlari ile ilgili bilgileri tasir. Bir ornegi katlar mudurune verilir, digeri de kat ofisinde saklanir.
Musteri Camasir Formu:
Kat ofisinde gorevli personel tarafindan doldurulur. Musteri camasirlarinin karismadan tekrar odasina teslim edilmesinde kullanilan bir kontrol aracidir. Musterinin camasirlarina ait tum bilgileri icerir. Camasirhane ve katlar iliskisini duzenlemede kullanilmaktadir. Formlar musteri odasinda gardrop veya sumenler icinde emre hazir olarak tutulur. Camasiri olan musteri ilgili yerleri doldurur. Daha sonra da camasir ile birlikte bu formu da camasir torbasina koyar. Formun diger bolumleri ilgili kat gorevlisi tarafindan doldurulur.
Odalar Kalite Kontrol Formu:
Katlar bolumu tarafindan hazirlanan ve standart oda temizlik kontrolu amaciyla gelistirilmis bir formdur. Rastgele gozlemlerle bolum yoneticisinin yapacagi sondaj usulu denetimlerin belli bir sistematik ve standart olculerinde olmasi icin kullanilir. Bu raporda odalarda gunluk olarak yapilan temizlik, bakim ve kontrol sonuclari ile ilgili bilgiler verilmektedir.
Diger Formlar:
Kat hizmetleri bolumunce hazirlanan ve her gun ayni siklikla kullanilmayan bazi raporlar da bulunmaktadir. Bu raporlar, musteri sikayetlerini belirlemek amaciyla odalarda kullanilan ”Anket Formlari”, “Ilave Yatak Formu”, “Oda Degisim Formlari” olarak cesitlendirilebilir.[3]
II. BOLUM
KAT HIZMETLERINDE
TEMIZLIK ISLERININ DUZENLENMESI
2.1. GENEL MEKANLARIN TEMIZLIGI:
Kat hizmetleri bolumunun temeli “temizlik”tir. Temizligin verimli ve duzenli olmasi, iyi hazirlanmis temizlik programi ile mumkundur. Programi hazirlamak, genel kat idarecisinin, uygulamak kat yoneticisinin, programa uymak oda gorevlileri ve diger personelin gorevidir.
- Otelin tum bolumlerinin her gun eksiksiz temizlenmesini saglamak,
- Isin personel arasinda esit dagitimin saglamak, personelin verilen gorevi iyi anlayip anlamadigindan emin olmak,
- Isin belirtilen is saatleri icinde bitirilmesini ve yarim kalmamasini saglamak icin
Programa uyulmasi onemlidir.
Personelin calisma saatlerini duzenlemek kat idarecisinin gorevidir. Bu konuda kat idarecisinin duzensiz idaresi personel uzerinde olumsuz etki yapar.[4]
2.2. ODALARIN TEMIZLIGI:
Odalarda temizlige baslamadan once;
v Temizlenecek yerini ozelligi hakkinda bilgi sahibi olmak,
v Temizlik isinin cesidine gore arac-gerecleri hazirlayarak, kat servis arabasina yerlestirmek,
v Temizligin kolayligi icin uygun pratik araclari hazirlamak, hazir olanlari kontrol etmek gerekir.
Yapilacak arac-gerec kontrolunde; servis arabasi veya kutusunda bulunan malzemeler fircalar, hali veya elektrik supurgesi, icine toz ve kullerin konmasi icin gazete, mobilya icin yumusak firca, sert yerler icin sert firca, uc adet toz bezi, cam bezi,lavabo-banyo-klozet bezi, dezenfektanlar, parlatma cilasi-ilaci, temiz yatak takimlari, havlular, tuvalet kagitlari, mektup kagitlari vb. olabilir.
Oda gorevlisi, kat servis arabasini kontrol ettikten sonra, sabah kat yoneticisinden aldigi mesgul ve bos odalar listesini kontrol eder. Musteri odasina girme zamani gelmistir.
Temizlige Baslamadan Temizlik Sirasinda Dikkat Edilecek Kurallar:
v Musteri odasinin bulundugu koridorda diger iscilerle belli saatte konusmak yasaktir. Daha sonra yavas sesle fazla olmamak uzere izin verilir.
v Musteri odalarinin ustunde kapinin iceriden kapali oldugunu gosteren isaret varsa odaya girilmemeli, daha sonra kapi kontrol edilerek bos olup olmadigina bakilmalidir.
v Belli sure gectigi halde odaya girilemiyorsa, durum genel kat yoneticisine bildirilir. Oda gorevlisi odaya girmedigi durumlarda durumu bildirir raporu doldurmadan isten ayrilmamalidir.
v Temizlenecek odanin kapisini icerdeki kisinin duyacagi sekilde vurarak “giriniz” sesi duyulmadan kapi acilmamalidir.
v Oda kapisina parmagin oynak yeri ile vurulmalidir.
v Musteri iceride ise “Oda gorevlisi” diye kendini tanitmali, temizligin ne zaman yapilmasini istedigini sorarak hareket etmelidir.
v Kapi vuruldugunda iceriden cevap gelmezse kapi hafifce aralanarak “Oda gorevlisi” oldugu bildirilmelidir.
v Odanin bos oldugu bilinse bile kapi vurularak iceri girilmelidir.
v Odanin temizligi yapilirken kapi acik olmali, kapiya “Oda gorevlisi” levhasi asilmalidir.
Odanin Temizligi:
A. Odalarin Gunluk Temizligi:
v Odaya giriste kapi acik birakilarak unutulan esya ve hasar tespiti yapilir.
v Perdeler, duzgun sekilde cekilip pencereler acilarak odalarin havalandirilmasi saglanir.
v Odadaki araclar(elektrikli), banyodaki musluklar kontrol edilmeli, klozetin sifonu cekilmelidir.
v Koltuk, kanepe gibi esyalarda hasar olup olmadigina bakilmalidir.
v Yatak, koltuk gibi esyalarin uzerindeki giyim esyalari duzgun sekilde dolaba asilmali, gazete, dergi vb. masaya duzgunce konulmalidir.
v Yatak takimlari toplanmali, musterinin ozel esyalarina ve siltenin yirtik, lekeli olup olmadigina dikkat edilmelidir.
v Copler toplanip bosaltilir, temizlenir.
v Musteri kirli camasiri fise islenmelidir.
Bu islemler oda gorevlisine zaman ve enerji tasarrufu saglar. Oda temizlige hazir hale gelmistir. Onemli bir nokta da yatagin havalanma suresidir. Ana islemlerden once banyo odasinin temizligine gecilir.
Odalarin Gunluk Temizliginde Ana Islemler:
a. Yatak Yapmak: Otelin on burosuna gelen her musteride ilk dusunce temiz, bakimli ve guzel yatakli oda kiralamaktir. Oda, guzel dekore edilmis, itinali temizlenmis olsa bile, iyi yapilmamis bir bir yatak tum calismayi golgeler.
b. Yatak Takimlari: Gunluk Temizlikte onemli yer tutar. Yatak takimi denildiginde bir alt carsafi, bir ust carsafi, bir yastik kilifi akla gelir. Otelcilikte bu gruba “Beyazlar” adi verilir. Beyazlar grubu yatagin bel kemigidir. Bu grubun satin alinmasi, dikilmesi, bakimi ve yikanmasi kat hizmetlerinde onemli yer tutar. Battaniye ve yatak ortuleri, yatagin son tamamlayicisidir. Bu grubun iyi secilmesi, titiz kullanilmasi, uzun omurlu olmalarini saglar. Yatak yapmada kullanilan araclar:
Carsaf (alt ve ust carsaf)
Yastik kilifi
Alt ve ust battaniye
Yatak ortusu.
c. Toz almak: Toz alma islemi iyi uygulanmadigi takdirde olumsuz gorunum verir. Iyi secilmemis, nemliligi iyi ayarlanmamis toz bezi, mobilyalarin kisa surede bozulmalarina sebep olur.
d. Yerleri ve Halilari Supurmek: Konaklama isletmelerinin %85’i hali ile kapli salon, koridor ve yatak odasi gibi yerlere sahiptir. Cok guzel olmasina ragmen halinin bakimi son derece temizlik ve titizlik ister. Kapisinin onu temiz olmayan isletmenin hali doseli lobisi de cok kirlenecek, bu toz ve kirler yatak odasina kadar tasinacaktir. Fiziksel olarak halilarda toplanan kirler; iplik, sac, tuy ve kagitlardir. Yuzeydeki dokuntuler hafif olduklarindan halinin ust yuzeyinde ince toz ve tuyler, agir olduklarindan tuylerin dibinde de kum ve toprak coker. Supurme isleminde hasir supurge, kil firca, hali supurgesi ve elektrik supurgesi kullanilir. En kullanisli elektrik supurgesidir. Musterinin rahatsiz olmasi halinde hali supurgesi kullanilir. Hasir supurge hicbir zaman kullanilmamalidir.
e. Yerlerin Silinmesi: Silme islemi ozel teknik ister. Teknige uygun paspas yapimi, zeminlerin dayanikli olmasini sagladigi gibi parlaklik kazandirir. Yerleri silmek icin kova veya kuvet, iyi kalite paspas bezi, lastikli paspas aleti, kil firca, paspas bezi yerine ucu pamuklu liflerden yapilmis mop kullanilir.
Yerlerin Silinme Islemi: Kovanin 2/3’ne sicak su konur. Yeteri kadar arap sabunu ve camasir suyu konur. Yerler toz kaldirmadan supurulur. Sabunlu su icinde bez islatilip sikilir, yere yayilir. Paspas aleti, bezin uzerine ters sekilde konur, paspas bezinin uclari uzerine atilir. Arka arkaya giderek paspas yapilir, silinen yere basilmamalidir.[5]
Odanin gunluk temizligi tamamlanirken; son defa odaya goz gezdirilir. Eksik ve duzensiz bir yer kalmadigi kontrol edilir. Tamamlandiginda oda kontrol fisi doldurulur.
Oda Gorevlisinin Gunluk Temizlikte Izleyecegi Is Sirasi:
1. Servis arabasiyla gelerek temizlenecek odaya “Oda Gorevlisi” levhasini asarak kapiyi acar.
2. Odadaki tum lambalari yakarak kontrol eder.
3. Perde, jakuzi ve pencereleri acar.
4. Odada kayip esya ve zarar tespit edilir. “Oda Raporunu” ve gerekiyorsa “Kayip veya Zarar Gormus Esya Fisi”ni doldurur.
5. Musteriye ait esyalari duzeltir.
6. Kirli camasirlar torbasina konur, yatak havalandirilir, banyo temizlenir. Yatak odasindaki lavabo temizlenir.
7. Kagit sepeti bosaltilir.
8. Yatagi yapar.
9. Telefonu siler, tozunu alir.
10. Halilari, yerleri elektrik supurgesiyle supurur.
11. Elbise askilarina bakar.
12. Odaya son kez goz gezdirir. Lambalari kapatir. Oda kapisini kapatir. “Oda Gorevlisi” levhasini alir.[6]
Banyo Odasi:
Banyo ve tuvaletler, odalarin vazgecilmez bolumudur. Bu bolum oda sayisina cevap verecek sayida olmali, dus veya dus tertibati, kuvet bulunmalidir. Gerekli araclarin yerlestirilecegi buyuklukte, iyi aydinlatilmis, rutubet yapmayacak sekilde, duvar ve yerler mermer, seramik vb. maddelerle kaplanmis, su emici sifonu bulunan, su akintisi iyi ayarlanmis, havalandirma tertibati konmus ve suyu devamli akar durumda olmalidir.
Banyo Odasinda Bulunmasi Gereken Araclar:
Lavabo; kaliteli, seramikten yapilmis olmali, darbe ve temizlik gereclerinden kolay etkilenmemeli, suyu disari sicratmayacak buyuklukte olmali, yuksekligi 70-75cm.yi asmamalidir.
Sabunluk, ayna, priz olmalidir. Bunlar islanmayacak, rutubet almayacak sekilde olmalidir.
Aski; el havlusu, tuvalet kagidi, banyo havlularini asmak icin kullanilir.
Klozet; kolay temizlenir, kapak kismi banyonun rengine uygun olmalidir.
Bide, Klozetin yaninda yer alir, klozeti tamamlayici renkte olmalidir.
Dus perdeleri; kuvet veya dista kullanilan sularin etrafi islatip kirletmesini onlemek icin kuvetin onunu kapatmak icin kullanilir.
Musamba; dus tarafi plastik, dis tarafi kumas gorunumundedir.
Naylon; kumas ve musamba dus perdeleri piyasaya cikmadan once kullaniliyordu. Bazi isletmelerde az da olsa kullanilmaktadir. Yerden 10-15 cm. yukseklikte, istenirse tavandan veya 15-20 cm. asagidan asilabilir.
Dusa Kabin:Plakalar halinde buzlu cam gorunumunde sert plastikten yapilmis, dus veya kuvet onune monte edilerek suyun sicramasini onleyen surgulu-yayli, kapili sabit aractir.
Banyoya Konan Tamamlayici Araclar:
n Havlular.
n El – yuz havlulari: Buyuklugu standart olcu 45x90cm veya 42,5x80cm.
n Banyo havlusu: Ortalama 55x120cm. boyutunda olmalidir.
Banyo Odasinin Temizligi:
Klozetin sifonu, banyonun penceresi cekilir. Lambanin kuru bezle tozu alinir. Ayna ve cam yuzeyler silinir. Bardak, sabunluk, takimlar temizlenir. Musteriye ait esyalar duzeltilir. Fayanslar silinir. Banyo perdesi silinir, kontrol edilir. Dus silinip kontrol edilir. Madeni, kromajli yerler yumusak bezle parlatilir. Banyo kuveti temizlenir, kurulanir, kuvet tipasi, zinciri silinir, musluk uzerine yerlestirilir. Temizlenmis kaucuk kuvet ici paspasi yerlestirilir. Klozetin ici disi temizlenip, dezenfekte edilir,kurulanir, lavabo ici ve etrafi temizlenir, kurulanir, kromajli yerlerdeki su lekeleri kuru bezle alinir.
Banyonun temizligini tamamlamadan once; pencereler kapatilir, banyo kapisi silinir, askilar kontrol edilir, banyoya konacak havlu ve tuvalet kagitlari kontrol edilir. Kirli camasir torbasi kontrol edilir. Banyoyu kullanacak kisi sayisina gore banyo ve el havlulari, kullanilmamis sabun, yedek tuvalet kagidi ve kuvetin onune banyo paspasi konmalidir.
Banyoda yapilacak son islemler: Yerler yer fircasi veya mopla deterjanli sicak su ile silinmeli, yer bezi ile kurulanmali, banyoya son goz gezdirilip eksik olup olmadigi kontrol edilmeli, isik sondurulerek kapi hafif aralik birakilmalidir.
Banyo odasi yeni gelecek musteriye hazirlaniyorsa, klozetin icine dezenfektan dokulur, birkac saniye sonra fircalanir, sifonu cekilip kurulanir. Dezenfektan dokulmus bezle kapak ve cercevesi silinip kurulanir. Klozetin dis kismi silinip kapagi kapatilir. Ozel olarak temizligini gosteren bant, kapaga yapistirilir. Havlular kontrol edilir. Son kontrol yapilarak eksik birakmamaya ozen gosterilmelidir. Banyo temizligi, normal olarak 8 dakikalik standarda ulastirilmalidir.
B. Odalarin Haftalik Temizligi:
Camlar silinir, dolap icleri ve ustleri, abajur, aplik ve lamba ustleri cikarilip temizlenir, odadaki kordonlar silinir, telefonlar temizlenir, buzdolabi bosaltilip fisi cekilir ve temizlenir, cekmece altlari ve arkalari, yataklar, dolaplar , masa vb. one cekilip arkalari silinir. Siltenin tozu elektrik supurgesiyle alinir. Hasere kontrolu yapilir. Yumusak firca ile orumcek aglari varsa alinir. Mobilya uzerindeki lekeler cikarilir. Banyodaki aksesuarlar gozden gecirilir. Otelin sistemine gore paspas yapilmasi gereken yerler arap sabunu ile silinir.
C. Odalarin Aylik Temizligi:
Kalin tul perdeler kontrol edilir, gerekirse yikanir veya tozu alinir. Yer dosemeleri cilalanir. Madeni esyalar parlatilir. Odadaki cam, seramik vb. esyalarin temizligi yapilir. Askilar elden gecirilir. Koltuk ve sandalye altlari temizlik ve tahrikat kontrolu yapilir. Silteler alt-ust edilir. Banyo-lavabo gozden gecirilir. Musteri odalarinin koridorlarinin halisi, duvarlar, merdivenler, cam ve kapilar kontrol edilir. Radyatorler temizlenir, bakimi yapilir. Yazin havalandirma sistemi gozden gecirilir.
D. Mevsimlik(Sezonluk) Temizlik:
Calisma mevsimine gore buyuk capta yapilir. Otel yaz sezonunda calisiyorsa ilkbaharda, kis sezonunda ise sonbaharda yapilir. Genel kat yoneticisi is sirasina gore programini hazirlar. Battaniye, pike, yatak takimlari kaldirilir, yikanmak uzere camasir odasina, yikanmayacak fantezi esyalar kuru temizlemeye gonderilir. Duvardaki susleyiciler kaldirilip silinir, yatak ustune konarak ustleri ortulur. Tum yataklar kaldirilip, yuzleri degistirilir, havalandirilir. Muflonlar yikanir, degistirilir. Tavan boyanir veya tozu alinir. Halilarin uzeri ortulup kirli yerler badana yapilir. Duvarlar badana yapilir, fazla kirli olmayan duvarlar silinir. Cilalanmasi gereken yerlere cilalanir. Gerekiyorsa koltuk, sandalye yuzleri degistirilir. Yatak kenarlari, mobilya icleri silinir. Kornisler kontrol edilir. Banyo perdeleri temizlenir. Banyonun dip-kose temizligi yapilir. Banyo ve odadaki copler toplanir, cok sepetleri kontrol edilir. Tum katlar ilaclanir. Camlar silinir. Halilar sampuanlanir.
Odanin yerlestirme sirasi: Temizlenen, bakimi yapilan perdeler yerine asilir. Aplik, panjur vb. yerine asilir. Mobilyalar yerlestirilir, tozu alinir. Sampuanlanmis hali, elektrik supurgesiyle supurulup tuyleri kabartilir. Eksikler kontrol edilip odadan cikilir.[7]
3. TEMIZLIK MADDELERI
3.1. TEMIZLIK MADDESI:
Temizlik maddesi, kirliligi meydana getiren etkenleri tek tek yok etme ozelligi olan bazi maddelerin kimyasal islemlerle bir araya getirilmesi ile uretilen maddelerdir.
En cok kullanilan ve otelde bulunmasi gereken temizlik maddeleri:
1. Sabun: Hayvani ve bitkisel yaglardan yapilan ve birlesiminde alkali, tuz ve parfum bulunan bir temizlik maddesidir. Iyi bir sabun duzgun ve serttir. Toz ve kalip sabunlar gibi sivi halinde arap sabunu (potas sabunu) vardir. Arap sabunu, tas, mermer, tahta gibi yuzeyleri temizlemekte kullanilir, suda cabuk erir, yaglari eritip lekeleri cikarir ve cok ucuzdur. Sabun, nemsiz ve kuru yerde saklanmali, toz sabun kapali kutuda saklanmalidir.
1. Deterjan: Bilesiminde benzen, sodyum sulfanat, sodyum silikat, organik-inorganik tuzlar ve parfum bulunur. Camasir, bulasik ve tum temizlik islerinde kullanilabilen, en kirecli sularda bile temizleme ve kopurme ozelligine sahiptir. Toz ve sivi halde bulunurlar. Kullanma talimatina uygun kullanilmali ve deterjanli esyalar bol su ile durulanmalidir.
3. Camasir Sodasi:Kuvvetli bir alkalidir. Suyun kirecinin giderilmesinde, yagli maddelerin temizliginde, tahta ve tas dosemelerin temizliginde kullanilir. Suya cok fazla konursa, elleri, kumaslari, boyali esyayi vb. yipratir, eskitir. Yarim kova sicak suya, yarim kilo soda uygun miktardir. Soda acikta bekletilmemeli, agzi kapatilmalidir. Acikta kalan soda toz haline gelir. Toz halinde ki soda daha etkilidir, ancak miktari azaltilmalidir.
Otel Yoneticileri
HAKAN HALIT YENI | CLUB HOTEL KOSDERE | EXC.HOUSEKEEPER | sultanicinan@hotmail.com |
TARIK SAYLAR | ALAIYE RESORT & SPA HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | mangaroglu@hotmail.com |
FATMA SAYLAR | CLUB PARADISO RESORT HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | fatmasaylar@hotmail.com |
ORHAN YILMAZTURK | ALAIYE RESORT & SPA HOTEL | CAMASIRHANE SEFI | orhanyilmazturk@hotmail.com |
CEMILE SAYAR | JUSTININANO CLUB PARK CONTI | EXC.HOUSEKEEPER | cemilesayar@hotmail.com |
MUZAFFER ARI | OBAKOY OTEL | EXC.HOUSEKEEPER | arimuzaffer@hotmail.com |
CUMHUR AKKECELI | BERA ALANYA HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | akkecelicumhur@hotmail.com |
SIBEL CINGOZ | SAPHIR RESORT | EXC.HOUSEKEEPER | sibelselinay_16@hotmail.com |
MINE OZDEN | GRAND ZAMAN OTEL | EXC.HOUSEKEEPER | mineozden11@hotmail.com |
KERIM OZCAN | BLUE FISH OTEL | EXC.HOUSEKEEPER | kerimozcan@hotmail.com |
HURUYE GONEN | SULTAN SIPAHI OTEL | EXC.HOUSEKEEPER | |
ILKNUR CETIN | ASKA BARAN OTEL | EXC.HOUSEKEEPER | ilknurrcetinn@hotmail.com |
EBRU AKCOCUK | RELAX HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | ebruakcocuk@hotmail.com |
SELMA OZPOLAT | LYRARESORT HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | selma.ozpolat@hotmail.com |
HAYRIYE OZTURK | MERLIN BEACH HOTEL | ASISTAN HOUSEKEEPER | hayriye0706@hotmail.com |
AYSEL NAR | MAGIC LIFE SEVEN SEAS | ASISTAN HOUSEKEEPER | aysel_1007@hotmail.com |
ILKNUR CETIN | ASKA BUKET RESORT SPA HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | ilknurrcetinn@hotmail.com |
DUYGU OZSARI | OZMAK CAMASIRHANE EKIPMANLARI | SATIS MUDURU | ozmakmakina_duygu@hotmail.com |
DURMUS ALI BILGIC | IBER PALM GARDEN OTEL | GENEL ALAN SEFI | durmusali_bilgic2010@hotmail.com |
DERYA ACIKALIN | KEMPINISKY BARBAROS BAY HOTEL | FLOOR SUPERVISIOR | gncderyaacikalin@windovslive.com |
AZIZE ERCETIN | BAIA HOTEL LARA | KAT SEFI | azizeercin@hotmail.com |
HURIYE GUNEN | SULTAN SIPAHI RESORT HOTEL | exc.housekepeer | huriyegonen07@hotmail.com |
ALIYE OKTAY | CLUB KONAKLI HOTEL | EXC.HOUSEKEEPER | hk@clubkonaklihotel.com |
EMRAH YALCINKAYA | SHERATON CESME RESORT&SPA | Floor Supervisor | plevne@hotmail.com |
ULVIYE YILMAZ | MIRADOR HOTEL | EXC. HAUSEKEEPER | |
SELMA INCEDAG | XPERIA GRAND BALI | HOUSEKEEPER | selma0242@hotmail.com |
NERIMAN SARI | AKROPAL HOTEL | EXC. HAUSEKEEPER | caniko07@hotmail.com |
FATIH YESILYURT | TUSAN BEACH RESORT HOTEL | FLOOR SUPERVISOR | fatiddm7586@hotmail.com |
HATICE OZCAN | HEDEF RESORT | EXC. HAUSEKEEPER | hatice-ozcan@windowslive.com |
ASIYE GORGULU | PORTO AZARA DELTA LEMAR | EXC. HAUSEKEEPER | citalanya@hotmail.com |
DURMUS ALI BILGIC | PALOMA BEACH RESORT | MEYDAN SEFI | durmusali_bilgic2010@hotmail.com |
MUSTAFA KARACAM | TERMAL RESORT ORUCOGLU | FLOOR SUPERVISOR | m.karacam4762@hotmail.com |
ERCAN KOLAGASIOGLU | HARRINGTON PARK RESORT | EXC. HOUSEKEEPER | ercan07_76@hotmail.com |
AYSE SARITAS | TITAN GARDEN HOTEL | HOUSEKEEPER | atilla_melissa@hotmail.com |
OMUR YOLARTIRAN | ANKARA TEDAS MISAFIR EVI | HOUSEKEEPER | |
SEMA ERCIYES | ASTOR BEACH HOTEL | EXC. HOUSEKEEPER | tedbl-i_mekan@hotmail.com |
GULDEN HATIPOGLU | RAMADA PLAZA ANKARA | EXC. HOUSEKEEPER | housekeeper_71@hotmail.com |