Bir köy evinde horozların ötüşüyle uyanın, ev halkıyla birlikte kahvaltı edin, yöreye ait efsaneleri dinleyin. Dilerseniz açık büfeli, havuzlu bir ekoçiftliğin veya doğa dostu bir otelin konuğu olun.
Nerede kalırsanız kalın mataranızı yanınızda götürün, kaldığınız yerlerde ambalaj atığı bırakmayın, yöre halkından alışveriş edin, yürüyüş yapın, bisiklete binin. Eve döndüğünüzde doğadaki ekolojik ayak izlerinizin küçüldüğünü fark edeceksiniz. Bu yaz doğa dostu bir tatil yapın ve National Geographic dergisinin bu ayki sayısıyla beraber verdiği ‘Yeşil Tatil’ rehberinden zevkinize göre bir yer seçin. Bir köy evinde horozların ötüşüyle uyanın, ev halkıyla birlikte kahvaltı edin, yöreye ait efsaneleri dinleyin. Dilerseniz açık büfeli, havuzlu bir ekoçiftliğin veya doğa dostu bir otelin konuğu olun. Ama nerede kalırsanız kalın mataranızı yanınızda götürün, kaldığınız yerlerde ambalaj atığı bırakmayın, yöre halkından alışveriş edin, yürüyüş yapın,bisiklete binin. Eve döndüğünüzde doğadaki ekolojik ayak izlerinizin küçüldüğünü fark edeceksiniz.
Ekodanitap – Çamlıhemşin/Rize
Kaçkar Dağı’nın eteklerinde, dünyada korumada öncelikli 100 ekosistemden biri olan Fırtına Vadisi’nin girişinde ziyaretçilerini karşılayan Ekodanitap da dik bir tepenin üstündeki hafif düzlükte yer alıyor. Ekodanitap, Hemşin evleri tarzında yapılmış küçük ahşap evler, eskiden mısır bahçelerini domuzdan korumak için inşa edilen kaliflerin modern versiyonları minik evler, ahşap bungalovlar, ağaçevler, Fırtına Vadisi’ni kuş bakışı izleyen çardak ve lokantasında yıl boyunca konuklarını ağırlıyor.
Koçira – Çamlıhemşin/Rize
Kaçkar Dağları’nda denizden 2100 metre yüseklikte bulutlarla dans eden bir yayla. Yaylada ahşap bir ev… Ahşap evde dağlara, bulutlara, yeşile tutkun insanlar… Gito Yaylası’ndaki Koçira Pansiyon’un ziyaretçileri Gito’yu “ölmeden görülmesi gereken yerler listesi”nde sayıyorlar. Üç öğün yöresel yemek servisinin yapıldığı Koçira’da mutfak atıklarını hayvanlara veriyorlar ve çöp çıkarmamaya özen gösteriyorlar, konuklarından da aynı özeni bekliyorlar. Telefon yok, TV yok, internet yok… Burada dünyanın bir yerinde kaybolduğunuzu hissedeceksiniz.
Pig’s Bay Camp – Datça
Mesudiye’den 20 dakika süren bir tekne yolculuğu ile ulaşılan kamp, 100 dönüm büyüklüğündeki bir alanda 4’ü bağımsız, 24 odanın yer aldığı taş işlemeli evler ve çadırlara yer verilmiş. Yüzde 70’i kampın bahçesinde yetişen yaz sebze ve meyvelerinden oluşan kahvaltı ve akşam yemeğinden artanlar, ormanda yaşayan yabani inek ve domuzlara veriliyor. Burada klima yok, TV yok, telefon yok. Elektrik için mazotla çalışan jeneratörü, çamaşırın Datça’da yıkanmasını ve dışarıdan alınan az miktarda gıda ve içeceği saymazsanız burası ekoturizmin en önemli prensiplerinden olan konuk ağırlarken de kendi kendine yeterli olmayı büyük oranda başarmış bir yer. Konuklarına medeniyetten uzakta olmanın tadını yaşatıyor.
Pastoral Vadi – Fethiye
Kargı Çayı’nın yanı başında okaliptüs ağaçlarının altındaki bungalovların, sırtını yamaca dayamış, narenciye bahçelerini izleyen kerpiç ve taş evlerin her türlü konforu sunduğu 42 dönüm arazi üzerindeki Pastoral Vadi Çiftliği yediden yetmişe herkesin keyif alabileceği bir ortam sunuyor. Ayırca dilerseniz bahçeden topladığınız sebze ve meyvelerle çiftliğin mutfağına katkıda bulunabilirsiniz.
Klan Çiftliği – Gelibolu
Gelibolu Milli Parkı’na 4 km uzaklıkta, sırtını çam ormanlarına yaslamış, Çanakkale Körfezi’ne doğru uzanan geniş ovaya bakan bir yamaçta kurulmuş Klan Çiftliği doğa dostu bir yaşama tanık olmak için ideal yerlerden biri.
Sığınak – Keşan
Trakya’nın güneybatısında Saros Körfezi’nin kuzeydoğusundaki İbrice Limanı’na 1 kilometre uzaklıkta, çam ormanlarının kıyısında kurulmuş, yoğun iş temposu ve çılgın kentten uzak bir sığınak. Yaz sebzeleri bahçeden, kış sebze ve meyveleriyse yöre pazarından olan Sığınak’ta reçeller, şarap, likör, yoğurt ve peynir kendi üretimleri.
Patika – Fethiye
Faralya Köyü’nden ayrılan dar bir patika yolla, çam ormanlarının kıyısında narenciye, kayısı, erik, nar, asma ağaçları ve sebze bahçesi arasında tek katlı taş bir ev Patika…Bahçeye serili hasırlar, çiçekler, kelebekler, birkaç dakikalık yürüyüş mesafesindeki sahile vuran dalgaların sesi… Temizlikte küllü su ve arap sabunu kullanılıp, mutfak atıkları kompost gübre yapılıyor. 15 Mayıs–15 Ekim tarihleri arasında evlerinin bahçeye bakan altı odasında konuklarını ağırlıyor ve çeşitli etkinlikler düzenliyorlar. Çiftlik TaTuTa (Tarım, Turizm, Takas) Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri sistemiyle konuk ve gönüllü de kabul ediyor.
Blacktree Farm – Fethiye
İster Fethiye’nin Faralya Köyü’nden kıvrılarak tırmanan yaklaşık 20 km’lik dağ yolundan, isterseniz Fethiye’den Kaş’a giderken yol üstündeki Eşen kasabasından ayrılan orman yolundan gidin. Her iki yolda sizi Kabak Koyu’nun nefes kesen manzarasını izleyerek 1100 metre yükseklikteki Blacktree Farm’a ulaştıracak. Kocaman bir ahşap kapıdan içeri girdiğinizde 70 dönüm arazide kurulmuş, aşağıdaki yorucu sıcak ve kalabalıktan uzakta bir tatil cennetiyle karşılacaksınız. Kahvaltıda ve yemeklerde domates, biber, salatalık, yeşillikler, yumurta, süt ve peynir çiftlikten… Acil ihtiyaçlar için bir bakkal, çocuklar için bir park oyun odası ve DVD izleme odası ile bir oda dolusu kitap var.
Kızıl Irmak Deltası – Bafra/Samsun
Gerek Kızılırmak Nehri üzerindeki barajlar gerekse nehrin çevresindeki sanayi ve yerleşim atıklarının tehdidi altındaki Kızılırmak Deltası zengin doğası ve biyolojik çeşitliliğiyle çok sayıda ziyaretçinin de uğrak noktası. Köylülerin konukseverliği, bahçeden sebze ve meyve toplamak, yemekleri hep birlikte yemek, sıcak sohbetler size kendinizi evinizde hissettirecek.
Thuya Eko Pansiyon – Armutlu/Yalova
Thuya Eko, deniz seviyesinden 450 metre yüksekte, İtalyan Çevre Enstitüsü tarafından uluslararası alanda kabul gören kriterlere göre verilen agro–ekoturizm sertifikasına sahip bir pansiyon. Yedi dönüm arazi üzerinde ekolojik tarım yapılıyor ve yemeklerin neredeyse tamamı burada yetişen ürünlerle hazırlanıyor.
Akdeniz Bahçesi – Çıralı/Antalya
Antalya’dan Kemer’e doğru deniz kenarından kıvrılarak ilerleyen karayolundan ayrılan keskin virajlı yol döne döne sizi Çıralı’ya indirir. Deniz kaplumbağalarının Akdeniz’deki üreme kumsallarından birine sahip olan Çıralı’ya, küçük tesis ve pansiyonların istilasına uğramış bir yoldan ulaşıyorsunuz. Akdeniz Bahçesi bu sıkışıklığın ardından ulaştığınız geniş arazisiyle sizi ferahlatıyor. 4,5 dönüm bahçe içinde 200’e yakın meyve ağacı (nar, portakal, mandalina, greyfurt, limon, avokado, dut, karadut, erik, incir, zeytin, üzüm, ceviz, pekan cevizi, hurma) ve çeşitli sebzeleri organik yöntemlerle yetişen Akdeniz Bahçesi’nde ayrıca yaseminler, begonviller, mimozalar, manolyalar, morsalkımlar, zambaklar sayesinde çeşitli kokularla tanışma fırsatı bulacaksınız.
Hoyran Wedre Köy Evleri – Demre
Akdeniz’i tepeden izleyen, kocaman ağaçların gölgesinde iki katlı taş evler ve kocaman bir havuz… Bahçesi elma, armut, badem, ceviz, erik, kiraz, kayısı, nar, mandalina, limon, dut, incir, zeytin, şeftali, harnup, fıstık çamı, defne, pırnal, menengiç ve tespih ağaçlarıyla kaplı. Yörenin taşlarıyla inşa edilen binaların iç sıvası saman ve kireç karılarak yapılmış olan Hoyran Wedre Köy Evleri’nde çocuklar bahçeden sebze ve meyve toplamaya,tavuklardan yumurta almaya bayılıyorlar.
Owlsland – Kalkan
Burası ağaçlar ve bahçeler arasında kaybolmuş bir masal evi. TV yok, kitaplarla kuşlar, doğal yiyeceklerle sakin köşeler var. Kalkan’dan Elmalı’ya sapan yoldan 22 km sonra Bezirgan Köyü’nden ahşap Owlsland tabelasının gösterdiği yönü izlediğinizde ulaştığınız OwIsland’da pek çok ürün doğal yöntemlerle yetiştiriliyor.
Dedetepe Çiftliği – Küçükkuyu
Küçükkuyu’da Kaz Dağları eteklerindeki Mıhlı Çayı kenarında, elektrik enerjisi ihtiyacını güneş paneli ve küçük rüzgâr türbininden sağlıyan, odun sobasıyla ısınılan, mutfak atıklarının kompost gübreye dönüştürüldüğü, zeytinyağlı sabun, fosfatsız veya ekolojik temizlik malzemeleri kullanılan Dedetepe Çiftliği’nde isterseniz birbirinden bağımsız kütük evlerde kalabilir, dilerseniz çadır kurabilirsiniz. Ayrıca tamamen vejetaryen olan yemekler bahçeden ve yöre pazarından alınan ürünlerle hazırlanıyor ve bahçedeki uzun masada hep birlikte yeniyor.
Zeliş Çiftliği – Sapanca
Burası huzur bulabileceğiniz, kışın karlarla kaplı yazın yemyeşil doğasıyla size kucak açan Zeliş Çiftliği… Sebze bahçesinin çevresindeki 70 dönümlük arazide fındık, ceviz, hurma, ıhlamur, kiraz, ayva, erik ve kiraz ağaçları arasında ziyaretçilerine sakin bir ortam sunan çiftlikte, mutfak atıkları kompost gübre yapılıyor, cam şişeler geri kazanım kumbaralarına atılıp, tenekelere çiçek ekiliyor. Çiftliğin konukları genellikle sakin bir tatili tercih eden yaşlılardan oluşuyor ve gedikli misafirleri hiç eksilmiyor. Bu arada küçük bir not ekleyelim, terliklerinizi yanınıza almayı unutmayın, çünkü eve ayakkabıyla girilmiyor.
Yazın gelmesiyle birlikte, henüz yerlisi olmasa da, karpuz kabuğu suya düştü. Bu demektir ki mayoları, güneş kremlerini, şemsiyeleri alıp serin sularla buluşmanın da vakti geldi.
Trakya deniz açısından zengin bir yöre. Üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada, nihayetinde. Karadeniz, Marmara ve Ege Denizi' ne kıyıları var. Hal böyle olunca, deniz kıyısı olan yerlere kısa da olsa bir kaçamak yapmak isteyenler için alternatifleri bir gözden geçirelim istedik.
İşte Trakya' nın kıyıları...
KARADENİZ
İğneada - Beğendik
Trakya' nın Karadeniz kıyıları düşünüldüğünde ilk önereceğimiz yer kuşkusuz İğneada olur. İğneada, kesintisiz 15 km, toplam 22 km'yi bulan kıyıları, her zevkten tatilciye hitap edebilecek önermeleriyle ideal bir yer.
Burası Kırklareli' nin Demirköy ilçesine bağlı bir belde yerleşimi. Göller, akarsular ve hemen kıyının ardından başlayan zengin ormanlarıyla mavi ve yeşilin kucaklaştığı bir yer. Beldede konaklamak için otel, motel, pansiyonlar bulabilirsiniz. Ev pansiyonculuğu sorunlarına rağmen gelişme gösteriyor. Bazı kamu tesislerinin ( Milli Eğitim, İl Özel İdare, TPAO, YSE ) tesislerinde konaklama imkanı da var. Öte yandan, altyapısı yerel yönetimlerce desteklenen 3 adet kamp-karavan alanları mevcut.
Yaz sezonu kısa sürüyor. Belde merkezi de dahil olmak üzere hemen her yerden denize girmeniz mümkün. Denizi çoğu yerde sığ ve güvenli. Öğleden sonraları genelde dalga alır.
Denize girebileceğiniz ilk kumsal beldenin güneydoğusu boyunca uzanır. Mert Gölü kıyısından başlayan kumsal Panayır iskelesine değin 15 km.ye varan uzunluktadır. İnce pudra gibi bir kuma sahiptir. 30- 50 mt arasında değişen kıyı bandının gerisinde Mert ve Saka gölleri gibi göller yer alır. Kumsalın başladığı noktadaki kıyı uzantıları sebebiyle akıntı azdır ve kumsalın başından itibaren bazı kesimlerde yosun birikmeleri sık görülür. Buna rağmen birkaç yüz metre sonrasından itibaren temiz, berrak ve sığ bir deniz sizi karşılar.
Denize girebileceğiniz bir diğer kumsal ise, beldenin merkezinden başlayıp bir yayın iç bükey hatları gibi liman bölgesine doğru uzayıp, İl Özel İdare Tesislerinde son bulan yaklaşık 2 km uzunluğundaki kumsaldır. Kumsalın merkeze yakın bölümünde deniz nisbeten daha çabuk derinleşir. 30-40 mt eninde, yer yer soyunma kabinleriyle donatılmış kumsalın bazı kesimlerinde bulunan işletmeler şemsiye ve şezlong desteği de vermektedirler.
Bu kumsalın liman tarafında olan son 350-400 metrelik kısmında, İl Özel iDare Tesisleri ve Milli Eğitim Tesisleri Kampları vardır. Orman içindeki bu bölge denize girmek için oldukça idealdir. Temiz, berrak, genellikle dalga almayan bir denizi vardır. İl Özel İdare tesislerinde her bütçeye hitap eden, deniz manzaralı bir salaş yeme içme mekanı vardır. Burada ayrıca şezlong ve şemsiye kiralayabilirsiniz. İzin almak kaydıyla kısa süreli kamp kurulmasına da izin verilebiliyor. Giriş ücretli, fakat tercih edilen denizi sebebiyle sıklıkla uğranılan bölgedir.
İğneada' da denize girilebilecek bir diğer nokta ise, liman bölgesinde yer alır. Liman uzantısının hemen ardında 20 mt genişliğinde, 50-70 mt uzunluğunda bir küçük kumsal bulunur. Burası sıklıkla gözden kaçırılan bir noktadır. Berrak, genellikle sığ ve güvenli bir denizi, temiz ince kumlu bir kumsalı vardır. Buna karşılık öğleden sonra dalga alır.
İğneada' ya gelenlerin denize girebilecekleri bir diğer nokta ise, muhakkak uğranılması gerektiğini düşündüğümüz Beğendik Köyü kumsalıdır. Beğendik Köyü iğneada' ya 16 km uzaklıkta ve Bulgaristan sınırında yer alan, Karadeniz kıyısındaki son yerleşim yeridir. Köyün bitişinden, sınırımızı çizen Rezve Deresine değin uzanan 400 mt uzunluğunda, 40-50 mt genişliğinde bir kumsalı bulunur. Kumsalın başında yer alan, denize doğru uzanan ilginç taş oluşumların bulunduğu tepeden bu kumsalı ve karşıdaki Bulgaristan' a ait Rezova köyünün manzarasını izlemek doyumsuzdur. Beğendik kumsalı, iri dişli fakat berrak kumu ve bir iki kat teraslı yığınlarıyla oldukça ilginçtir. Denizi ise durgun zamanlarında adeta bir akvaryum gibi temiz ve berraktır. Buna karşılık denizi çok çabuk derinleşir ve öğleden sonraları büyük dalgalar alır. Kumsaldaki teraslanmayı sağlayan da bu kuvvetli dalgalar olmuştur. Fakat, İğneada' ya kadar gelip sınır çizgisine en yakın noktada denize girme deneyimi için dahi gelinip görülmelidir.
Kıyıköy-Panayır İskelesi
Kıyıköy, Kırklareli ilinin Karadeniz' de kıyısı olan bir diğer beldesidir. Vize ilçesi sınırları içerisindeki bu belde, İstanbul' a yakınlığı sebebiyle son zamanlarda göz doldurmaya başlamıştır. Kıyıköy, tarihi ve doğal güzellikleri ile size çok farklı güzellikler sunabilir. Beldede otel ve pansiyonlar bulabileceğiniz gibi kamp-karavan için de ideal bir bölgedir. Belde merkezinde konaklama merkezlerinin yanısıra, yeme içme mekanları da size kolaylıklar sunabilir. Lezzeti Karadeniz balıklarından tadabileceğiniz gibi, muhakkak balık çorbasını denemelisiniz. Beldenin giriş ve çıkışında yer alan akarsularda sandalınızla kürek çekebilir ve deniz bisikletine binebilirsiniz. Aya Nikola Manastırı, tarihi surları ve şirin eski evlerini görebilir; denize bir at başı gibi uzanmış falezlerin üzerinde Karadeniz'in doyumsuz manzarasına tanıklık edersiniz.
Kıyıköy' de, hemen Papuç deresinin denize döküldüğü yerde bulunan kumsalını, gerilerden yüksekçe bir noktadan öncelikle bir görmenizi tavsiye edelim. Sonra kendinizi Karadeniz' in genellikle dalgalı ve serin sularına bırakın. Denize girebileceğiniz bu yer en çok tercih edilen yerdir. Çabuk derinleşen bir yapıdadır ve öğleden sonraları sert dalga aldığı anlar fazladır. Ayrıca Kazan deresinin döküldüğü, balıkçı barınağının karşısında da denize girilen bir kumsalı bulunmaktadır. Kıyıköy' den İğneada ve İstanbul yönüne doğru olan kıyı hattı falezlenmeler gösterdiği için, bazı patika yollarla denize girilebilecek yakın koyları kendiniz de keşfedebilirisiniz.
Fakat denize girmek için bu kıyı üzerinde size önereceğimiz Poliçe ve en fazla bilindik yerlerden olan Panayır İskelesi Koyu' na gitmek için, Vize ilçesinin Kışlacık Köyünden ayrılan yolları iyi takip etmelisiniz. Çünkü, aracınızla buraya ulaşabileceğiniz tek yol bu köyden sizi ancak buralara taşıyabilir.
Poliçe Koyu oldukça şirin, falezli yapısı arasında yer alan kumsalı ile ve gerisindeki orman tarafından kuşatılmışlığıyla en çok kamp-karavan tutkunlarının ve motor gruplarının uğrak yerlerindendir.
Poliçe Koyu' ndan sonra İğneada yönüne doğru Panayır İskelesi Koyu sizi karşılar. 200 mt uzunluğundaki kumsal, gerisindeki salaş birkaç mekan haricinde kamp-karavan tutkunları ve motor gruplarının bir diğer olmazsa olmaz uğrak yerlerindendir. Gerisinde yer alan orman burayı daha gözden sakınılmış kılıyor. Denizi berrak ve temizdir. Yer yer denize kaymış kıyı oluşumları görülen kumsalda, çoğu zaman kalkan balığı avcılarını görmeniz olasıdır.
Kastro Koyu
Burası Kıyıköy' e 18 km mesafede yer alan, orman içinden yolu ayrılan doğanın en cömertini sunan bir koydur. Denize dökülen bir dere ağzından başlayan kumsal 500 mt uzunluğundadır. Geniş kumsal bandının ardında, alt yapısı bulunan bir kamp alanı bulunur. Bazı salaş yeme içme mekanları, çay bahçeleri, küçük işletmeler yer alır. Burası Tekirdağ ve Kırklareli' nin de sınırını oluşturduğu için iki il tarafından da sahiplenilen bir koydur. İdari olarak ise Tekirdağ' ın Saray ilçesi sınırlarında yer almaktadır. İnce kumlu plajın bazı kesimleri, denize doğru taşlık bölümler içerir. Buranın, cömert doğasına karşılık tek kötü ün yapmış tarafı denizidir. Davetkar denizi, her ne kadar güvenli görülse de, bazı yerlerde taban kumundaki dalgalanmalar ve dip çökmeleri sebebiyle boğulma olaylarının en çok görüldüğü yerlerdendir. Bu konuda denize gireceklerin uyarılara riayet etmesi en büyük önerimizdir.
MARMARA
Marmara Ereğlisi-Yeniçiflik-Çorlu
Ne yazık ki, bu kıyı hattı neredeyse kesintisiz yazlıklar ve sitelerce kuşatılmış durumdadır. Marmara Ereğilisi otel,motel ve pansiyonları ile seçenekler sunsa da, denize gircek yerler ne yazık ki kısıtlıdır ve çoğunlukla yerleşimin kıyıları kuşatan boğucu yapısı içinde cezbedici bir tarafı kalmamıştır. Buna karşılık, yeme içme ve eğlence mekanlarıyla alternatifler sunabilmektedir. Marmara Ereğilisi askeri kampında yer alan plajıyla da, ordu mensuplarınca tercih edilmektedir. Bu seçenek azlığına rağmen, bu civarda yaşayanlar Tekirdağ'a doğru uzayan kıyı boyunca tabiri caizse denize girecek yer buldukları noktadan fırsatı değerlendirmeyi tercih etmektedirler.
Yeniçiflik, bahsettiğimiz gibi yoğun yazlık sitelerin hemen dar kıyı çizgisinin ardına konuşlandığı yapısıyla, denize girmek için kısıtlı olanaklar sunsa da, hafta sonları yoğun kalabalıklar sebebiyle boğucu bir havaya bürünmektedir. Belli zamanlarda yoğunlaşan insan baskısının yanısıra, alt yapısı oturmamıştır, bu sebeple denizi bir çok noktada istenen temiz görünümü vermemektedir.
Çorlu Plajı ise, Şerefli mevkiinde yer alır. 500-600 mt uzunluğundaki ince kumlu, yer yer ince taşlı kumsalına rağmen, aynı çevre sorunları bu bölgede de yaşanmaktadır. Denizi her zaman temiz yapısını koruyamamaktadır.
Ayrıca bu yıl, Tekirdağ kıyıları boyunca yoğunlukla görülen zehirli deniz anası sebebiyle, 2009 Haziran'ında tatilciler, Tekirdağ İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerice de uyarılmıştır.
Tekirdağ-Kumbağ
Tekirdağ merkezde denize girilebilecek yerler kısıtlıdır. Altınova ve Barbaros beldelerinde bazı bölgelerde denize girilebilse de, Tekirdağlıların tercihi Kumbağ' dan yanadır. Burası, konaklama yerleri konusunda da seçenekler sunar tatilcilere. Gece hayatı, alışveriş imkanları, konaklama da kamu tesislerinin olanaklarından yararlanmayı mümkün kılar. Plajlarında şemsiye, duş, şezlong, spor etkinlikleri ve yeme içme mekanları bulmak mümkündür. Öte yandan denizi diğer anlattıklarımızın yanında çok daha berrak ve temizdir. İnce kumlu kumsalı, sığ ve güvenli bir denizi vardır.
Uçmakdere-Mürefte
Uçmakdere, ulaşımı zor ama özellikle fotoğraf düşkünlerinin çok ziyaret ettiği Tekirdağ'ın bir köyüdür. Şarapla uğraşan Rumların mübadeleden önce Avrupa pazarlarına gemilerle şaraplarını yolladıkları küçük bir koya da sahip. Köy ise denizden 1 km kadar içeride ve dağın derin bir vadisinin başında yer alıyor. İri taşlı kıyılarından denize girilebilmektedir.
Uçmakdere' den Şarköy' e doğru uzanan yol boyunca, Gaziköy, Hoşköy, Mürefte gibi yerleşimleri görürüz. Ne var ki, Mürefte' ye kadar kumsalı olan bir kıyı hattı bulmak nedeyse zordur. Bunun sebebi, hemen denizin yanından yükselen Ganos Dağı fay hattının kırıklarının seneler boyunca iri taşlıklar halinde ufalanarak denize kaymış olmasıdır. Buna rağmen, denizi berrak ve akıntılar sebebiyle temizdir. Sıklıkla çabuk derinleşen yerler bulunur. Ancak yerleşimlerin olduğu kesimlerde konaklama ve alışveriş imkanı bulabilirsiniz.
Mürefteden sonra nisbeten yumuşak tepeler haline dönüşen dağlar, küçük ovalar şeklinde denize doğru uzanır. Bu ovalar genelde yapılaşmaya kapalı, bağcılık ve zeytincilik yapılan alanlardır. Bu sebeple deniz girilecek yerler azdır veya birinin bağının bahçesinin bittiği noktada yer aldığı için henüz ulaşıma açık bir kesimde bulunmazlar.
Şarköy
Şarköy, 2007 ve 2008 yıllarında mavi bayrak almış, turizmde bu alanda atılımlar gösteren Tekirdağ' ın bir ilçesidir. Çanakkale Boğaz girişine yaklaştıkça artan akıntılar sebebiyle kendini temizleyen bir denizi vardır. İlçe merkezinde ince kumlu denize girilebilecek uzun plajları vardır. Plajları işletmelerin ve sosyal tesislerin de ilgisiyle bakımlıdır. Son yıllarda rüzgar sörfü sporu yörede yaygın halde yapılmakta, bu konuda kurslar açan klüpler artmaktadır. Şarköy konaklama ve alışveriş imkanı sunduğu gibi, gelip geçenler için bir lezzet durağıdır da. Özellikle yörenin şarapları ve zeytinyağı bu alanda meşhurdur.
EGE ( SAROZ )
Keşan-Enez Sahilleri
Edirne' nin Saroz' a kıyısı bulunan bu sahil bandı boyunca bir çok noktadan denize girmek mümkündür. Saroz Körfezi, dünyada kendi kendini temizleme yeteneğine sahip birkaç körfezden biridir. Denizi oldukça berrak ve temizdir. Su altı yaşamı bakımından da çok zengin olan Saroz kıyıları, bir çok su altı dalış klübüne de ev sahipliği yapmaktadır. Edirne' nin Keşan ilçesine bağlı Mecidiye ve Erikli kumsalları en gözde olan kumsallardır.
Mecidiye kesiminde konaklama salaş işletmeler eliyle fazla konfor aramadan temin edilebilir. Kamp karavancılar için de bu bölge daha bakirdir. 2 km' ye yaklaşan kumsalı ince kumludur. Denizi berrak, temiz ve çabuk derinleşmez. Bu sebeple güvenlidir.
İbrice limanı bölgesinde ise, maden ocakları sebebiyle bir parça tahrip olmuş doğanın yanısıra çok gözde dalış noktaları yer alır.
Gökçetepe Köyü kıyılarında Orman İşletmeye ait bir kamp karavan alanı bulunur. Ayrıca köyde ev pansiyonlar bulmak mümkündür.
Sazlıdere köyünün denizle buluştuğu nokta her ne kadar taşlık ise de denizi ve Koru Dağları' nın kıyısından Saroz Körfezi' nin eşsiz gün batımıyla büyüleyicidir.
Mecidiye kumsalının hemen bitişiğinden başlayan Erikli kumsalı ise, yoğun pansyion ve diğer konaklama imkanlarıyla kendini diğerlerinden ayrılır. Erilki girişinde tahsis edilmiş alanda kamp yapma imkanı olduğu gibi, otel, motel ve pansiyonlar çoktur. Buna karşılık pansiyonlar için, fiyat konusunda tartışmanızı öneririz. Bu konuda ne yazık ki bir bencil tutum iç turizme de zarar vermektedir.
Erikli kumsallarında bulunan bir çok tesis, bu bölgeyi bir plaj mantığıyla işletmektedir. Bu konuda haklı bir isim yapmıştır Erikli plajları. İnce dişli kumuyla, berrak ve tertemiz deniziyle 2 km'yi bulan kumsalıyla tatilcilerin denize girmek için en çok tercih ettiği yerlerdendir.
Bu bölgeden Enez kıyılarına doğru gidildikçe, yine Keşan' a ait Danişment ve Yayla Köyleri kıyıları yer alır. Danişment orman içi kamp alanları ve Erikli' ye yakınlığı ile göz doldururken, Yayla sahilleri ise kumsalı ve temiz deniziyle tercih edilir. Yayla Köyü' nde pansiyonlar ve sezonluk kiralanan yazlıklar bulmak mümkündür.
Enez' e doğru yaklaştıkça bu ilçeye bağlı, Vakıf, Sultaniçe, Gülçavuş ve Büyükevren sahillerinde uzun ve temiz kumsallar bulmak mümkündür. Konaklama için pansiyonlar ve bazı kamu tesisleri bulmak mümkündür. Denizi güvenli, temiz ve berraktır. Kumsalları ince kumludur.
Enez ilçesi ise, yakın zamana kadar sınıra yakın oluşu sebebiyle turizmde yaşadığı kısıtlamalardan kurtularak son yıllarda kendine deniz turizminde bir yer edinme çabasındadır. İlçede konaklama yerleri bulmak mümkündür. Buna karşılık ilçenin kumalları, ilçeye yaklaşık 2 km uzaklıkta, liman bölgesinden başlayarak az evvel saydığımız köylerin kumsallarına değin uzanır. Gerisinde ara ara orman kuşağının yer aldığı kumsallarında, kamu kurumlarına ait sosyal tesisler bulunmaktadır. Yunanistan kıyılarının ve Samathoki adasının manzarası eşliğinde, ince kumlu kumsallarından berrak akvaryum gibi denizine girmek mümkündür.
Enez tarihi varlıklarıyla da tatilcileri çeken bir ilçedir. Ayrıca Keşan-Enez kumsallarının gerisinde birkaç adet sığ gölcük bulunmaktdır. Bu gölcüklerde çok önemli kuş varlığı bulunmaktadır. Kuş gözlemciliği ve fotoğrafçılığı için de bölgeye gelenler, aynı zamanda Saroz' un serin ve temiz denizinden de faydalanmaktadır.
Gelibolu-Eceabat Sahilleri
Gelibolu ve Eceabat' ın Marmara Denizi'ne bakan kısmında denize girilecek kumsalı olan yer sayısı azdır. Özellikle boğazda akıntılar çok güçlü olduğu için de risklidir. Buna karşılık, Bolayır taraflarında küçük kumsallar yer almaktadır. Gelibolu merkezde bulunan Hamzakoy ise, ilçedekilerin denizle buluşma özlemlerini giderdikleri bir koydur. Öte yandan, Gelibolu' nun Saroz Körfezi' ne bakan tarafında ise Güneyli Köyü koyu en çok tercih edilen yerdir. Koyun nefis bir manzarası vardır ve küçük otel ve motellerin yanında, pansiyon bulmak mümkündür. Akasya ağaçları arasında bulunan ince kumlu plajında duş, şezlong, şemsiye bulabilir, hemen kumsalın gerisindeki yeme içme mekanlarında zamanınızı geçirebilirsiniz. Denizi sığ ve güvenlidir.
Bu koya kısa patikalarla ulaşılan komşu küçük koylar bulmak mümkündür. Örneğin Emel Sayın Koyu, Fatma Kadın Koyu, Koyun İskelesi Koyu gibi, Gelibolu' nun görülmesi gereken bir diğer koyu ise, Kömür Koyu' dur. Fındıklı beldesine varmazdan evvel takip etmeniz gereken yol tabelaları sizi gözlerden sakınılmış, Saroz' un en güzel koylarından birine götürecektir. Bir saklı güzellik olan koy, son yıllarda daha fazla dikkat çeken bir yer haline gelmiştir.
Gelibolu' nun bir diğer köyü olan, Karainbeyli' den ulaşabildiğiniz köyün koyu ise, size bir başka güzellik sunar. Buraya kadar gelmişken es geçilmemesi gereken yerlerden bir diğeridir.
Eceabat kıyısında ise, Şehitlik Milli Parkı'nın önemli bir kısmı bulunduğu için denize girilebilecek yerler ancak köylerinin daha çok Saroz' a bakan taraflarında yer alır. Biz size Eceabat' ın Beşyol köyünden ulaşabileceğiniz, ilçeye adını da veren Ece Bey'e ithaf edilmiş Ece Koyu' nu tavsiye edelim. Mutlaka görün.
Güneyli' den tekne turlarıyla Saroz kıyıları boyunca bu koyları gezmeniz mümkündür. Kendine has falezli, girintili çıkıntılı kıyı hattı boyunca yapacağınız bu tekne gezintisinde bu koylara ulaşabileceğiniz gibi, daha derin ve akvaryum gibi sularda dalış için birçok noktayı da görebilirsiniz. Bu kıyı boyunca küçük deniz mağralarını da görmeniz mümkün
Turanköy
Kapıdağ yarım adasında pek bilinmeyen saklı bir cennet yatıyor.Burası turanköy beldesi.Turanköy eşsiz güzellikte doğası ve el değmemiş bakir yapısı ile keşfedilmemiş cennetlerden.Şehir yaşamı ve gürültüden uzaklaşmak ve köy hayatı içerisinde tatil yapmak isteyenler için biçilmiş kaftan.Köy içerisinde bulabileceğiniz sebze ve meyveler organik.Balık en tazesi ve tabi en önemlisi huzur fazlası ile burada var.Turanköy`de otel ve motel konusunda sıkıntılı olsada yöre insanlarının verdiği pansiyon hizmeti ve kiralık evler bu açığı kapatıyor.Turanköye ulaşım erdek garajından kalkan minibüslerle sağlanıyor.
Narlı Köyü
Kapıdağ yarım adasının giriş noktalarından bir olan erdeğe bağlı narlı köyü`nden bahsetmek istiyoruz.Narlı köyü kapıdağın batı uç noktasında bulunan şirin bir beldedir.Erdekten çıktıktan sonra ocaklar beldesini geçince karşınıza çıkar.Turanköy ve ocaklar ortasındadır.Kapıdağ yarım adasının marmara takım adalarına en yakın noktasındır.Bu sebeble sahilinden izlenen manzara enfestir.Narlı köyü erdek ve ocaklar kadar turizmde gelişmemiştir ama bakir doğası sessiz sakin ortamı ile gürültüden kaçanların kaçış noktası olmuştur.Narlı köyünde bir kaç pansiyon tatilcilere hizmet verir.Ayrıca dileyen yöre insanın kiraya verdikleri evlerinde tatillerini yapabilirler.Narlı köyüne ulaşım erdek`ten her yarım saatte bir kalkan minibüslerle sağlanır.
Gezilecek Yerler
Erdekte gezilecek yerler nereleri?neler yaplır bu konuda sizlere rehber olmaya çalışacağız.Erdek şehir merkezi olarak erdek meydanına geldiğiniz zaman sahilden sol şeritte kurbağlı mevkiine gidersiniz limandan hemen görülen seyitgazi tepesinin eteklerinde bulunan bu kısım erdeğin elit yerleşim yeridir.Oldukça güzel bir sahili olan kurbağlı mevkiinde bir iki oturulacak kafe ve tepenin sahil kısımımda bir adette restoran bulunur.Meydandan sağa doğru gittiğinizdede kamplar ve çuğra bölgesine ulaşırsınız.Bu sahil erdeğin en büyük sahili olup turizm bu sahilde görülür.Oteller moteller ve pansiyonların yanı sıra kafeler,restoranlar ve daha bir çok mekan bu sahilde bulunur.Gece ve gündüz hareketlidir.Plajlar bu mevkiide bulunur ve denize girilecek en elverişli yerlerdir.Erdek merkezde ise sahilde çaybahçeleri ve kafeler bulunmakta olup aileleler gece ve gündüz burada vakit geçirmektedirler.Ayrıca adalara kalkan feribotlarda merkezde yer almaktadır.
Erdek Otel Fiyatları 2012
Erdek otel fiyatları 2012`de nasıl olacak.Bu konudaki makalemizde bu soruya cevap vereceğiz.Erdekteki otellerin sahiplerine bu soruyu sorduğumuzda sezonun kısa oluşu ve ramazan aylarınında yaz aylarına denk gelmesi sebebi ile fiyatların önceki yıl fiyatlarından daha aşağı olabileceğini belirttiler.Haziran ve eylül aylarında %50 indirim uyguladıklarını belirten otel sahipleri ramazan ayındada %50 indirim uygulucaklarını belirttiler.Tatilcilerin bu fırsattan yararlanmaları için erken rezervasyon yapmaları gerektiğinde belirten otel sahipleri bu fırsatın kaçırılmamasını belirttiler.İndirimli fiyatlar hakkında detaylar için erdek otelleri ile irtibata geçmeniz gerektiğini siz sayın ziyaretçilerimize hatırlatırız.
Erdek Ulaşım
Erdek ulaşım yönünden oldukça koay bir yerdedir.Balıkesirin kuzey noktasında bulunan kapıdağ yarım adasının batısında yer alan erdeğe karayol bursa yolundan ve çanakkale istikametinden ulaşabilirsiniz.Bursadan gelecek için öncelikle bandırmaya gelmeleri ve buradan bandırma şehir merkezine sapmadan ana yoldan çanakkale yolu üzerinde erdek sapağı istikametine girmeleri gerekmektedir.Bandırmadan araç ile 20 dakika mesafede bulunan erdek kapıdağ yarım adasında bulunan ocaklar ve narlı köylerininde çıkış noktasıdır.İstanbuldan gelecekler için yenikapı ve bostancıdan kalkan hızlı feribotla bandırma limanına gelmeleri gerekmektedir.Liman karşısından kalkan minibüslerle araçsız gelenler erdeğe ulaşabilirler.Araçlı gelenler ise limandan erdek yoluna girmeleri gerekiyor.
Ocaklar Pansiyon Fiyatları
Erdek ocaklar köyü`nde ağırlıklı olarak otellerin bulunnasına karşın apart ve müstakil pansiyonlardabulunmaktadır.ocaklar merkezi ve sahilin iç kısımlarında yer alan bu pansiyonlarda ucuz uygun bir tatil deneyimi yaşayabilirsiniz.
Erdek ocaklar pansiyon fiyatları kişi başı 15 – 30 Tl arasındadır.Pansiyonun kalitesine göre fiyat değişmektedir.Pansiyonlar müstakil oda şeklinde olup odalarında tv ve klima yer almaz bunun dışında tüm ekipmanlar pansiyonlarda bulunmaktadır.Bu pansiyonlara ocaklar girişi ve garajında yer alan ofislerden ulaşabilirsiniz.Daha detaylı bilgiler içinde erdek ve ocaklar ile ilgili web sitelerinden sorgulayabilirsiniz.
Erdek Haritası
Erdek marmara bölgesinde yer alır güney marmarada yer alan kapıdağ yarım adasının bandırmadan sonra girişi sayılan ve adalara açılan yolu ile erdek görülesi yerler arasındadır.Aşağıda sunduğumuz erdek haritası ile erdek ve beldelerinin haritadan görünümünü ve ulaşım yollarını inceleyebilirsiniz.Erdek ve beldeleri hakkında daha fazla bilgi için sitemizi incelemeye devam ediniz.
Erdek Pansiyon Fiyatları
Erdek pansiyon fiyatları hakkında bilgiler bulabileceğiniz bu yazımızda erdek`te yapacağınız tatiliniz hakkında karar vermenizi sağlayacağız.Erdek pansiyonları erdek merkez,kamplar mevkii ve çuğra sahilinde yer almaktadır.Küçük bahçeli pansiyonlar olarak erdekte hizmet veren bu pansiyonlar yarı müşterek ve müstakil odalardan oluşan odalar şeklinde hizmet vermektedir.Odalarında sadece gardolap ve banyo bulunmakta olup mutfak ve televizyon ortak kullanımda hizmet vermektedirler.Erdek pansiyonları sınırlı sayıda olup çoğu sahilin arka kısmında bulunmaktadır.
Erdek pansiyon fiyatları haziran ve eylül aylarında 20-25 TL kişi başı,Temmuz ve ağustosda 3-40 TL arasındadır.
Sezonda yoğunluk yaşandığından yer bulma problemi yaşamamak için internet üzerinden rezervasyon yapmanız önerilir.
Ocaklar
Erdek ocaklar beldesi Erdek ilçe merkezine 10 km mesafededir. Son yıllarda erdeğe tatile gelenlerin alternatif tatil yeri aramaları sonucunda gelişen ve büyüyen Erdek ocaklar beldesi bölgede yer alan önemli tatil yerlerinden biri olmaktadır.Son senelerde keşfedilmesi ile çevreye saygılı bir şekilde oldukça modern inşaa edilen Erdek ocaklar otelleri Erdek te bulunan otellerden daha modern daha lüx hizmet vermektedir.Bölgede bulunan bütün oteller havuzlu ve özel plajlıdır.Yaz aylarında yer bulmanın oldukça zor olduğu ocaklar otelleri yarım pansiyon hizmet vemektedir.Zengin açık büfe yemeklerle hizmet veren ocaklar otelleri isteyene alacarte hizmet sunmaktadır.Gece hayatınında oldukça hızlı olduğı ocaklar beldesinde keyifli bir tatil deneyimi yaşarsınız.Ulaşımın Erdek üzerinden sağlandığı ocaklar beldesine araçsız gelenler Erdek otagarından gelebilirler.Her yarım saatte bir kalkan minibüslerle ocaklar beldesine ulaşabilirsiniz.
Erdek Gece Hayatı
Erdek gece hayatı oldukça renklidir.Bölgenin en büyük açık hava diskolarından biri olan kaya disco`da hergün değişik aktivitelerin yanı sıra medyaca ünlü sanatçılarda hafta sonları konser vermektedir.Bunun yanı sıra oteller bölgesinde sahil şeridinde çeşitli bar ve eğlence yerleri sizlere hizmet vermektedir.Bunların dışında erdeğin belli noktalarında bulunan aile çay bahçeleride özellikle ailelerin gece vakit geçirdiği mekanlardandır.Ayrıca bu çay bahçelerinin başlangıç noktasında bulunan lunaparkta çocuklarınızla eğlenceli vakit geçirebilirsiniz.
Adalara yatırımcı markajı
Bu arada şahsa ait özel mülk olarak satışa çıkan adalara ilgi de yoğun olarak devam ediyor. Yabancı yatırımcıların da dikkatini çeken adalara ilgi gösteren Dubai, Rus, Mısır ve Hollandalı ultra zenginler, ziyaret trafiğine katılan yatırımcılardan bazıları. Ada satışı yapan emlakçıların kapısını daha sık çalmaya başlayan yabancılar için en büyük sorun mülk edinememeleri.
Fakat bazı emlakçılar bunu da halletmek için farklı çözümler geliştirmiş. Marmaris’te halen dört adanın satışını yürüten Gönenç Emlak’ın sahibi Kemal Gönenç, elindeki adalar için Dubai, mısır, Rusya ve Hollanda’dan müşterileri ağırladıklarını ancak şu ana kadar olumlu sonuç alamadıklarını söylüyor.
Bu durumda yabancılara satışın yasak olmasının önemli bir etkeni olduğunu aktaran Gönenç, “Çok ciddi müşterilerimiz geldi. Fakat hem imar sorunları hem de yabancılara satış yasağı nedeniyle bir sonuca varamadık hiç birinde. Bu soruna karşılık biz de ortak şirket kurup, bu şirketin üstüne adayı almayı daha sonra şirketin hisselerini yabancı ortağa satarak bir sahiplenmeyi mümkün kıldık. Fakat şu an ciddi bir alıcı olmadığı için bu önerimizi uygulayamadık” diyor.
Ege’de 5 ada satılıyor
Şahsa ait adalar açısından bakıldığında Ege Denizi’nde şu an beş ada satışta bulunuyor. Bu adaların satış fiyatı ise 8 milyon euro ile 30 milyon euro arasında değişiyor. Gökova Adası satılık adalar içersinde en pahalı olanı.
Satışa çıkan adalar için en pahalı olan Gökova Adası için, istenen rakam 38 milyon dolar. 322 bin metrekare büyüklüğündeki adada çam, zeytin ağaçlarının yanı sıra özel plaj ve bir özel gayrimenkul yer alıyor.
Gönenç Emlak’ın sahibi Kemal Gönenç, burada bakanlık izniyle doğayla uyumlu ev yapılabileceğini ifade ediyor. Adanın pek çok taliplisi olduğunu fakat henüz netleşen bir durum olmadığını ifade eden Gönenç, bugünlerde İzmir açıklarında yeni bir adanın daha satışını üstlendiklerini fakat ailenin isminin açıklanmamasını istediğini söylüyor.
Prestij amaçlı yatırım
İş dünyası ve seçkin aileler tarafından yapılan yatırımların prestij amaçlı olduğunu aktaran Gönenç, turizm yatırımına uygunluğun ise en çok merak edelin konu olduğunu söylüyor. “Yunanistan’da adaları satıp borçları ödeyelim meselesi çıkınca Türkiye’de de bu konu popüler oldu. Bu yatırım, biraz imaj, biraz da geleceğe yatırım olarak görülüyor aslında. Bir de tabii ki önemli bir yatırım aracı” diyor.
Garip Adası’nı Fiyapı’nın sahibi Fikret İnan’a satan Estur Uluslar arası Emlak Hizmetleri Portföy Yöneticisi Süleyman Eser ise adların kendine özgü müşterisini yaratan bir noktada olduğunu söylüyor. Seçkin ailelerin kendilerine özel bir alan yaratma isteğinin de bu ilgide etkili olduğunu ifade eden Eser, satış talebinin de arttığına dikkat çekiyor.
Ege Denizinin satalık adaları
Çiçek Adası
Ayvalık’a 400 metre uzaklıkta yer alan Çiçek Adası, aslında uzun zamandır alıcısını bekliyor. Hatırlı Ailesine ait olan 12 varisli Çiçek Adası, 27 bin metrekare büyüklüğünde. Adanın satış fiyatı ise 8 milyon euro. Yüzde 5 tarımsal yapılaşmaya izin verilen ada da bir çok zeytin ağacı bulunuyor. Adada su ve elektrik bulunmuyor. Bu adanın pazarlama faaliyetini yürüten Estur Uluslar arası Emlak Hizmetleri Portföy Yöneticisi Süleyman Eser, adanın turizm amaçlı değerlendirilebileceğini söylüyor. Gökova Adası
Satışa çıkan adalar içinde en pahalı olan Gökova adası için, istenen ramak 38 milyon dolar.
Gökova’da bulunan 322 bin metrekare genişliğinde bu adanın içinde çam, zeytin ağaçlarının yanı sıra özel plaj ve bir özel gayrimenkul yer alıyor. Satılık ada kıyıdan 1.5 deniz mili uzaklıkta. Mavi yolculuk teknelerinin güzergahında bulunan adanın, turistik tesis yapma izni yok. Ancak bakanlık izni alınarak bir dairelik konut yapılabilir.
Çiftlik Adası
Marmaris’te kıyıya 550 metre uzaklıkta olan Çiftlik Adası, 80 bin metrekarelik bir yüzölçümüne sahip. 31 milyon dolara satışa sunulan adada elektrik, telefon, su hattı bulunuyor. İçinde tapudan tescilli üç adet ve, jeneratör binası ve bir de deponun yer aldığı adada ayrıca biri yüzme havuzu olarak kullanma imkanı olan dört adet sulama havuzu mevcut.
Karaca Ada
Gökova körfezinde yer alan ve kıyıdan bir deniz mili uzaklıkta yer alan Karaca Ada ise doğal karakteri korunacak sit özellikli bir ada. 25 milyon dolara satış fiyatı olan Karaca Ada’da turistik tesis yapımına uygun değil.
Ada sahibi ünlüler
Rahmi Koç
Rahmi Koç: Koç topluluğu Onursal Başkanı Rahmi koç, özel adaya sahip Türk işadamlarının başını çekiyor. Marmara Denizi’nde Tuzla’nın karşısında yer alan ve Koç adası olarak anılmaya başlanan adanın önceki sahibi, 1960’dan beri burada oturan, Fransız asıllı bir kadın. Sahibinin 1970’lerin sonunda vefatı ile bakımsız kalan ada kısa sürede harabeye dönmüş. Ada, bu tarihte Rahmi Koç tarafından satın alınmış. 1989 yılında adayı ünlü mimar Bülent Bulgurlu’ya yeniden inşa ettiren Rahmi Koç, burayı ailesi için kullanıyor.
Güler Sabancı: Ayvalıkta Cunda’nın karşısında yer alan Hakkıbey Adası Güler Sabancı’ya ait. Bugünlerde inşaat çalışmalarının sürdüğü adada hali hazırda bir konut bulunuyor.
Leyla Tara: Bodrum merkezinden 9 mil uzaklıkta olan Gökova’daki Kıstak adasının sahibi. Ada yöre de Eşşek Adası olarak da biliniyor. Babası Şarık Tara’nın doğum günü hediyesi olarak aldığı ada 56 bin metrekare büyüklükte Adanın sahibi Leyla Tara, adayı yatırım amaçlı olarak elinde tutuyor.
Dikran Masis: Satışa çıkarılan adalar arasında en fazla yüzölçümüne sahip olanı ise Bozcaada’nın bir mil kuzeyinde yer alan Tavuk Adası (Mavriya Takım Adası) 980 bin metrekare büyüklüğe sahip. Adanın sahibi Eskidji Müzayede evi sahibi Dikran Masis. Masis adaya Rahmi Koç ile girdiği rekabetin ardından sahip oldu. Masis, burada yer alan manastır kalıntısını restore edip, adayı günübirlik turizme açmak istiyor.
Ahmet Nazif Zorlu: Daha önce Uzan Ailesi’ne ait olan Zeytin Adası tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’ndan (TMSF) 15 milyon 250 bin liraya Ahmet Nazif Zorlu tarafından 2005 yılında satın alındı. Zeytin Adası’na ücü villa olmak üzere toplam yedi bina ile 30 bin zeytin ağacı ve üzüm bağları bulunuyor. Zorlu burayı misafirlerini ağırlamak ve tanıtım amaçlı değerlendiriyor.
Belma Simavi: Göcek’teki 12 adadan biri olan Domuz Adası Belma Simavi’ye ait. Ada Haldun Simavi tarafından eşi Belma Simavi’ye hediye edilmişti.
Ali Dinçkök: Marmara Denizi’nde Kınalıada’nın karşısında yer alan Kaşık Adası Ali Dinçkök’e ait.
Ömer Dinçkök: Ada sahibi başka bir Türk işadamı da Ömer Dinçkök. Dinçkök, Bodrum Gündoğan Koyu’nun hemen karşısındaki Apostrol Adası’na sahip. Eski adı “Farilya” olan ada, yaklaşık 800 dönüm büyüklüğünde. Bu ada önceleri Tarım Bakanlığı tarafından zeytin alanı olarak parsellendi. Ancak, 1986 yılında devreye giren Ömer Dinçkök, 1989 yılına kadar adayı köylülerden parsel parsel satın almaya başladı. 1990 yılından sonra adada turizm tesisi kurmak için başvuran Dinçkök’ün bu talebi bölge zeytin alanı olarak ilan edildiği için kabul edilmedi.
Fikret İnan: İzmir’in, Dikili ilçesi Bademli koyu’nda yer alan Garip Ada ise Fiyapı’nın sahibi Fikret İnan tarafından geçen yıl satın alınmıştı.